N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 5 - 01.09.2016


Nye studieplaner

Studieforbundet lanserer nå et nytt studieplansystem som skal forbedre studieplanen. Med det nye systemet ønsker Studieforbundet særlig å oppnå tre ting: 1) Redusere det store antallet studieplaner og unngå mange like planer, 2) Gjøre studieplanen mer fleksibel ved å angi tidsspenn (f.eks. 12-20 timer) og 3) Fokusere på gode målformuleringer, heller enn detaljert innholdsbeskrivelse. Det er utarbeidet nytt søknadsskjema for ny studieplan. Kurset Hest i psykososialt arbeid er et eksempel på hvordan de nye studieplanene kan utformes. I en overgangsperiode trenger Studieforbundet hjelp fra medlemsorganisasjonene til å rydde opp i gamle studieplaner og få innarbeidet noen nye pedagogiske grep.

Eksempler på inkluderingsprosjekter

På Studieforbundets årskonferanse fikk vi presentert eksempler på hvordan medlemsorganisasjonene forsøker å inkludere nye grupper i sitt arbeid. Turistforeningen i Drammen har lykkes med å få med innvandrerkvinner og barn ut i naturen. Norges Jeger- og Fiskerforbund har hatt flere tilbud om fiske i ferskvann. De har brukt tid på å lære, før de kunne begynne å iverksette: Møt innvandrere på dere arena, vis respekt, bruk gjerne humor og start med lavterskeltiltak. Studieforbundene har blitt oppfordret av myndighetene til å fremvise gode eksempler og å arbeide aktivt med dette. Vi hører gjerne om flere eksempler.

Kompetanseutvikling og nettverksbygging

VOFO Læring og kompetanse er Voksenopplæringsforbundets arena for læring og kompetanseutvikling i og for studieforbund, frivillige organisasjoner og andre som arbeider med voksnes læring. Seminarene skal bygge kompetanse, men også være møteplass og skape nye nettverk og videre samarbeid om de temaene som tas opp. I høst tilbys Lobbykurs for organisasjonsfolk, Pedagogikk for voksnes læring, Et inkluderende samfunn og Frivillige organisasjoner som arbeidsgivere.

Jegerprøveinstruktører oppdateres

Jegerprøvekurset revideres fra 2017 og alle jegerprøveinstruktører utdannet før 1. januar 2016 må gjennomføre et oppdateringskurs for å opprettholde sin autorisasjon. Oppdateringskursene arrangeres i 2017 av NaCL AS som er klar til å ta i mot påmeldinger.

Kontroll med kursrapportering

Utbetaling av kurstilskudd baseres på opplysninger i innsendte kursrapportskjemaer. Studieforbundet forutsetter at opplysningene på skjemaet – som er signert av lokal studieleder/lærer – er i samsvar med slik kurset er gjennomført. Vi behandler 3.000 kursrapporter i året og det ville være ressursmessig uansvarlig om Studieforbundet skulle etterkontrollere alt. Det ville da ikke være midler igjen til å utbetale kurstilskudd til lokale kurs. Det tas rutinemessig stikkprøvekontroller. I tillegg har Studieforbundet en åpen statistikkside på nettet hvor alle kan lese hva som er rapportert og hva som er utbetalt. Vårt inntrykk er at de aller fleste kursrapportskjemaene er nøyaktig og korrekt utfylt, men dersom det oppdages juks, slår vi hardt ned på det, sier daglig leder Finn Grimsgaard. Urettmessige utbetalinger må tilbakebetales. Det er straffbart å lage falske dokumenter. Hvis det avdekkes, vil Studieforbundet politianmelde forholdet.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost