N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 4 - 02.06.2014


Årskonferansen 29-31. august

Studieforbundet inviterer representanter fra medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene til årskonferanse 29-31. augustLeangkollen hotell i Asker utenfor Oslo. Sturla Bjerkaker fra VOFO innleder om «Robuste studieforbund med tydelig profil». Mari Tangen fra Musikkens Studieforbund tar for seg «En lærende organisasjon» - om systematisk studiearbeid og rammeplan for opplæring. Påmeldingsfrist til konferansen er 20. juni.

-> [[mailto:post@naturogmiljo.no|påmelding til årskonferansen nå!]]

Tilretteleggingstilskudd

Kursarrangører kan søke Studieforbundet om ekstra tilskudd for personer/grupper med særlige behov i forbindelse med kurs/opplæring. Tilretteleggingstilskudd gis som et tillegg til det ordinære kurstilskuddet. Eksempler på personer/grupper som dekkes av tilretteleggingstilskuddet er funksjonshemmede, innvandrere, personer med særlig svak førstegangsutdanning eller personer med særlige omsorgsforpliktelser. Tilretteleggingstilskuddet kan delfinansiere merkostnader til f.eks. lønn til assistent, ekstra lærer/instruktør, tolketjenester, særskilt undervisningsmateriell, transport ol.

Flere på kurs i Norge

Statistisk Sentralbyrå utarbeider hvert år en oversikt over studieforbundenes kursaktivitet. I 2013 deltok nesten 1/2 million kursdeltakere på ett eller flere kurs i regi av 15 godkjente studieforbund i Norge. – Disse kursene baserer seg på frivillig læring, læring som er drevet av egen motivasjon, engasjement og interesse, ikke av plikt. Det utgangspunktet skaper gode læringsmiljøer og motiverer folk til å ville lære mer, sier generalsekretær i VOFO Sturla Bjerkaker.

Sportsfiskets år 2014/2015

Kongen dro i gang NJFFs store fiskesatsing «Sportsfiskets år» i Bergen 10. mai. «Året» løper helt frem til 1. juni 2015 og vil inneholde all aktivitet som omhandler fiske, utstyr for fiske, behandling av fanget fisk, isfiske og kultivering av elver og vann. Mye av aktiviteten rettes mot barn og ungdom, men også eksperten er tilgodesett med spennende kurs. Aktuelle kurs er bl.a. 1547 Sportsfiske grunnkurs, 1537 Meitefiske i ferskvann og 1549 Laksefiske/sjøørretfiske. Flere kurs følger.

Gjenvalg på årsmøtet

Årsmøtet i Studieforbundet gjenvalgte styret med Sølvi Egner-Kaupang fra 4H Norge i spissen som styreleder. Årsmøtet 20. mai samlet 9 av Studieforbundets medlemsorganisasjoner. Mye av tiden på årsmøtet ble brukt på gruppearbeid og plenumsdiskusjon rundt arbeidsplanen for neste år.

Pausene er viktige og ikke alt er kurs

Vi har merket at mange ønsker å avholde kurs med mange timer komprimert over få dager (f.eks. helgekurs). Som et godt pedagogisk prinsipp regner vi at vi skal ha 15 minuter pause pr. kurstime. Et kurs er organisert opplæring etter en på forhånd godkjent studieplan. Dette betyr at for å tilfredsstille voksenopplæringsloven på dette punktet, kan ikke all aktivitet inngå som rapporterbare timer til Studieforbundet. Tenk med deg selv om du ville delta på et kurs som går over 12 timer på én dag?

Feriestengt kontor i juli

Studieforbundet holder som vanlig kontoret stengt i juli pga ferieavvikling. Det er derfor viktig å få sendt inn nye studieplaner og søknader for kurs som skal avvikles i sommer så fort som mulig! Kursrapporter som skal utbetales før ferien, bør være oss i hende før St.Hans; neste utbetaling vil ikke finne sted før i slutten av august. Første ordinære kontordag etter ferien blir mandag 4. august. God sommer!

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost