N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 6 - 22.10.2013


Fylkessamlingen i november

Ni representanter fra fylkesavdelingene er påmeldt til årets fylkessamling helgen 2-3. november på Thon Hotel Oslo Airport for å utveksle erfaringer og drøfte aktuelle saker med styret og administrasjonen. Studieforbundet ønsker at flest mulig fylkesavdelinger deltar og selv om påmeldingsfristen er passert, tar vi imot påmeldinger så langt det kan skaffes plass på hotellet.

Hva blir statstilskuddet i 2014?

Den avgåtte regjeringen har i sitt forslag til statsbudsjett for 2014 foreslått å bevilge 195 mill. kroner til studieforbundene. Det innebærer at tilskuddet prisjusteres, men holdes på samme nivå som året før. «Livslang læring finn stad på mange arenaer, og opplæring i og gjennom frivillig sektor er ein viktig læringsarena for mange vaksne. Gjennom tilskott til studieforbund og frivillige organisasjonar ønskjer regjeringa å leggje til rette for at vaksne skal få tilgang til fleksibel og brukartilpassa opplæring også utanfor det formelle utdanningssystemet», skriver den avgåtte regjeringen. Nå gjenstår det å se hva den nye regjeringen gjør? Endelig vedtak på budsjettet blir ikke avgjort av Stortinget før like oppunder jul.

Nye studieplaner

For å få kurstilskudd, må det alltid benyttes en godkjent studieplan. Det er mye å velge blant, se studieplankatalogen på nettsiden vår. Hvis du ikke finner det du ønsker, kan du utarbeide en ny studieplan. Studieforbundet hjelper til med å utarbeide/godkjenne nye studieplaner. Her er noen smakebiter på nylig godkjente studieplaner:
1377 Formering av planter, 12t (Indre Salten hagelag)
1385 Adferd-mentalitet hund, 16t (Salten Brukshundklubb)
1388 Arbeid i skogen, 9t (4H Rogaland)
2829 Friluftsliv, 31t (Bukta 4H)
1391 Fuglekjennskap for barn og voksne, 8t (NOF avd Hedmark)
1399 Våpenskole, 13t (Jæren Jakt- og Fiskelag)
1411 Fluekasting enhånds, 9t (Sandefjord JFF)
1423 Kartlegging av biologisk mangfold, 21t (Innlandet Botanisk Forening)
1431 Eksotiske grønnsaker, 12t (Det norske hageselskap)

Hvordan oppfyller Studieforbundet lovens overordnede mål

Studieforbundet har fått prosjektstøtte fra Vox til å se nærmere på hvordan vi skal klare å følge de overordnede målene i Voksenopplæringsloven. Pengene har gått til å lønne studiekonsulenten i 15% stilling som prosjektleder ut 2013. Prosjektet har sett på hvordan de overordnede målene reflekteres i Studieforbundets planverk og opplæringsaktivitet, samt sett på Studieforbundets mulighet til å nå målene med dagens ressurser og organisering. Undersøkelsene har blitt gjort ved hjelp av både kvalitative og kvantitative metoder. Spørreundersøkelser, ressursgruppe, studiebesøk og seminarer har vært arenaer for kunnskapsinnhenting. Prosjektet blir presentert på årets fylkessamling.

Lokallag må ha egen bankkonto

Studieforbundet skal utbetale kurstilskudd til lokallagets bankkonto. Lokallag som ikke har egen bankkonto, må sørge for å skaffe seg det! Da trenger lokallaget eget organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene. Lokallag som er registrert i Frivillighetsregisteret har allerede fått eget organisasjonsnummer. Den raskeste måten å registrere seg på er å bruke Samordnet registermelding i www.altinn.no. Dere kan også laste ned og skrive ut Forenklet skjema for forening fra Brønnøysundregistrenes nettsider. Dette sendes inn pr post sammen med nødvendig dokumentasjon.

Gratis møtelokale

Godkjente voksenopplæringskurs med tilskudd fra Studieforbundet skal kunne arrangeres i offentlige skolelokaler uten å bli avkrevd noen form for leie/avgift. I Lov om voksenopplæring står det at undervisningslokaler der driftsutgiftene dekkes av det offentlige, skal etter søknad stilles vederlagsfritt til disposisjon for studieforbund og medlemsorganisasjoner og at departementet gir nærmere forskrifter. Det skal bl.a. ikke betales for ordinært renhold, lys, varme eller tilsyn mandag - fredag i undervisningsåret fram til kl. 21.00. For utlån ut over dette må det gjøres særskilt avtale med lokaleier. Kursarrangøren er økonomisk ansvarlig for skader som måtte oppstå vedrørende utstyr og materiell.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost