N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 2 - 22.02.2013


Hva er et grønt studieforbund?

Hva er de viktigste miljø- og naturvernsakene i dag og fremover? Dette vil organisasjonsrådgiver Signe Lindbråten fra Naturvernforbundet forsøke å gi svar på under årets landskonferanse 19-21. april på Best Western Hotel Gardermoen. Ellers stilles spørsmål om hvordan vi vil ha vårt eget Studieforbund, og hvordan kan vi doble antall kursdeltakere på 5 år? Hva kan vi lære av andre studieforbund? Kjærsti Gangsø som er daglig leder i Studieforbundet kultur og tradisjon kommer. Lørdag ettermiddag besøker vi Norges Birøkterlag som holder til på Kløfta. Invitasjon er sendt medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene. Deltakeravgiften er kr 1.000 og påmeldingsfristen 20. mars.

Arbeid med studieplaner

VOFO inviterer til seminar om studieplanarbeid 18. mars kl 09.30-15.30 i Litteraturhuset i Oslo. Medarbeidere i studieforbund og medlemsorganisasjoner som arbeider med utforming og godkjenning av studieplaner, kan ha stort utbytte av å delta her. Pris kr 800 og påmelding til VOFO innen 11. mars.

Pedagogisk utviklingsarbeid 2013

Det er avsatt kr 95.000 til pedagogisk utviklingsarbeid som medlemsorganisasjonenes sentralledd nå kan søke om. Prosjektmidlene skal stimulere til nytenkning, kvalitetsheving og økt kursaktivitet i organisasjonene. Prosjektet bør ha relevans til Voksenopplæringslovens overordnete mål (§4) og søkerne oppfordres til å tydeliggjøre dette i søknaden. Det er en forutsetning at Studieforbundet trekkes inn i prosjektet på en hensiktsmessig måte. Søknadsfristen er 15. mars.

Forskning på studieforbund

Vox har bestilt en forskningsrapport som skal vurdere studieforbundenes rolle og egenart som ideelle organisasjoner, type aktivitet, målgrupper og økonomi,- bl.a. hvordan midlene fra statsbudsjettet brukes. Den er analysefirmaet Oxford Research som har fått oppdraget som de regner med å bruke ett år på. Kunnskap om studieforbundenes aktivitet er nødvendig for å utvikle deres rolle, oppgaver og rammevilkår i en helhetlig innsats for voksnes læring, mener Vox.

6,8 millioner fra Staten

Studieforbundet vil i år motta ca 6,8 mill. kroner i tilskudd fra Staten. Det er mindre enn budsjettert. Styret prioriterer å opprettholde tilskudd til lokale kurs med kr 100 pr time. Tilskudd til pedagogisk utviklingsarbeid reduseres til kr 95.000 og det avsettes ikke midler til stipend/medarbeideropplæring for lokale kurslærere/instruktører. Det justerte budsjettet vil medføre at ca kr 470.000 av egenkapitalen "blir spist opp".

Årsmøter i fylkesavdelingene

Fylkesavdelingene skal innen 15. mars ha avholdt sine årsmøter. Fylkesårsmøtet består av representanter fra medlemsorganisasjonene som har virksomhet innenfor fylket. Årsmøtet velger medlemmer til fylkesstyret, behandler årsmelding og regnskap og vedtar planer og budsjett for kommende år. Dato for fylkesårsmøtene kunngjøres fortløpende på Studieforbundets nettside.

55.712 kurstimer i 2012

Studieforbundet kan notere en hyggelig rekord med 55.712 kurstimer og 10% økning i forhold til året før. Kennelklubben økte mest av medlemsorganisasjonene.

Alle skal ha kursbevis

Alle som fullfører kurs som Studieforbundet utbetaler tilskudd til, skal ha fått utlevert kursbevis. Dette er kursarrangørens ansvar! Kursarrangøren kan enkelt og praktisk lage kursbevis fra Studieforbundets nettside. Den ferdigutfylte teksten kan overskrives hvis det er behov for det, før kursbevisene skrives ut og signeres. Kursarrangører som trenger veiledning, kan kontakte Studieforbundets kontor i kontortiden mandag – torsdag kl 9-15.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost