N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 5 - 01.09.2010


Tre må man være

De fleste studieplanene er utarbeidet for kurs med 5 eller flere deltakere. Normalt vil dette sikre best mulig læringsutbytte for deltakerne. Gjeldende forskrifter inneholder ingen konkret bestemmelse om minste antall kursdeltakere for å få tilskudd til kurset. Dette er det overlatt til det enkelte studieforbund å vurdere. Styret i Studieforbundet har nå bestemt at minst 3 deltakere (over 14 år) må fullføre kurset for at det skal utbetales tilskudd. Det kan unntaksvis utbetales tilskudd til kurs med 1 – 2 deltakere. Det kreves da lærer/instruktør med nødvendig veileder-kompetanse. Kursarrangøren får i år 75 kroner pr time i tilskudd. Maks. tilskudd for kurs med 3 eller flere deltakere er kr 3.000, for 2 deltakere kr 2.000 og for 1 deltaker kr 1.000.

Stipend for lærere/instruktører

Studieforbundet ønsker å bidra til bedre/flere lærere/instruktører til vår kursvirksomhet. Lærere/instruktører som vil ta opplæring/etterutdanning, eller som ønsker å lære mer om nye fagområder, kan søke om inntil 5.000 kroner i stipend fra Studieforbundet. Søkeren må være medlem i en av medlemsorganisasjonene og ha som intensjon å virke som lærer/instruktør på kurs i Studieforbundet. Det er ønskelig at en gjennom studiereise/kurs kan knytte nye kontakter og bygge nettverk. Vi ønsker også at dette tilskuddet skal kunne føre til nye ideer og erfaringer som kan komme kursvirksomheten til gode. Det vil bli utarbeidet et enkelt søknadsskjema. Søknadene vil bli behandlet fortløpende så lenge vi har midler til disposisjon. Medlemsorganisasjonene bes om å medvirke til å spre informasjon om ordningen.

Pedagogisk utviklingsarbeid 2010

Studieforbundet har etter søknader fra medlemsorganisasjonene fordelt 150.000 kroner til pedagogisk utviklingsarbeid i 2010. Norges Birøkterlag har fått 60.000 til å utvikle en digital lærebok om bier og birøkt, Norsk Bonde- og Småbrukarlag 50.000 til et modulbasert kursopplegg for tillitsvalgte (profil – omdømme – demokratiske prosesser mm) og Hest og Helse 40.000 til å utvikle nye kurs basert på medlemsundersøkelser og på nye arrangørsteder. Studieforbundets studiekonsulent skal trekkes inn i prosjektene på en hensiktsmessig måte.

Astrid slutter – Tore overtar

Astrid Solberg som ble gjenvalgt som styreleder for 1 år på årsmøtet, har sluttet som generalsekretær i 4H og gått over i ny jobb i Norges Bondelag. I den forbindelse ønsket hun å gå ut av styret i Studieforbundet. Styret har valgt Tore Larsson fra Norges Jeger- og Fiskerforbund som ny nestleder og fungerer som leder frem til neste årsmøte. Studieforbundet takker Astrid for godt arbeid som styreleder siden 2008.

Bygdefolket vil samle 4 studieforbund

Bygdefolkets Studieforbund (BSF) frykter at de vil komme under sperregrensen på 40.000 studietimer i året og dermed miste statsstøtten. De er på jakt etter noen å slå seg sammen med. I den forbindelse har de tatt kontakt med Folkekulturforbundet, Populus – studieforbundet folkeopplysning og Studieforbundet natur og miljø for å drøfte mulighetene for å gå sammen og danne et nytt stort studieforbund. Vi har sagt oss interesserte i å møte de andre studieforbundene for å se hva dette eventuelt kan føre til. Når ideen eventuelt blir noe mer konkretisert, vil det være tid å konsultere medlemsorganisasjonene i Studieforbundet.

Landskonferansen neste år

Styret har vedtatt at neste landskonferanse for representanter fra medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene skal avholdes helgen 27-29. mai 2011. Det undersøkes om Hamar kan være et aktuelt sted å legge konferansen?

Fylkessamling 13-14. november

Styrene i fylkesavdelingene kan allerede nå merke seg at helgen 13-14. november vil de bli invitert til høstens fylkesledersamling. Egen invitasjon vil komme når tiden nærmer seg.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost