N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 4 - 17.06.2009


Studieforbundet natur og miljø øker mest av alle

Statistisk Sentralbyrå har lagt fram statistikk for studieforbundenes kursaktivitet i 2008. Størst økning i prosent har Studieforbundet natur og miljø som har økt studietimetallet med over 15% fra året før. Samlet sett går aktiviteten i studieforbundene i Norge tilbake. - Medlemsorganisasjonene våre har fordelen av å arrangere den type kurs som for tiden etterspørres i stadig økende grad: F.eks. kurs i forbindelse med jakt, friluftsliv, hundehold o.l. I tillegg har Studieforbundet lykkes i å legge til rette for enkle rutiner for fordeling av statstilskuddet; lett forståelig for brukerne og minst mulig kostnadskrevende å administrere. Hjemmesidene til Studieforbundet er i stor grad lagt opp for selvbetjening. Tilskudd utbetales raskt etter at kursrapport er mottatt. Studieforbundet er også blitt flinkere til å purre opp kursrapporter fra gjennomførte kurs.

Ny voksenopplæringslov 1. januar 2010

Ny lov om voksenopplæring er vedtatt i Odelstinget. -Livslang læring og voksnes læring har heldigvis fått økt fokus de siste årene. Behovene er store og tanken er bl.a. at studieforbund skal kunne spille en enda mer sentral rolle i å øke kompetansen hos voksne i årene som kommer, sa saksordfører Freddy de Ruiter i sitt innlegg. Den nye loven trer i kraft 1. januar 2010, men før den tid skal nødvendige forskrifter til loven ut på høring til høsten.

Konkurranse om medieomtale i 2009

Studieforbundet ønsker å stimulere lokallag og foreninger til å synliggjøre studiearbeid godkjent av Studieforbundet natur og miljø. Ta kontakt med lokalavisa og fortell om lokale kurstilbud og studiearbeid! Vi gjentar suksessen fra i fjor: Send inn til Studieforbundet avisutklipp eller linker til medieomtale og bli med i en uhøytidelig konkurranse hvor styret vil plukke ut en vinner som får 5000 kroner i premie for beste mediedekning. Siste frist for å være med i konkurransen er 31. desember! I fjor vant Hageselskapet Namdalseid.

Astrid Solberg gjenvalgt

Astrid Solberg fra 4H ble gjenvalgt som styreleder på årsmøtet i Studieforbundet. Tore Larsson fra NJFF kom inn som nytt styremedlem. Ellers består styret av Kjell Buraas fra Bonde- og Småbrukarlaget, Janne Gregersen fra Kennelklubben og Kjersti Nygaard fra fylkesavdelingen i Østfold. Styret har 3 varamedlemmer: Tom Krøning fra Hageselskapet, Jens Thygesen fra Speiderforbundet og Nils Erik Bjørklund fra fylkesavdelingen i Troms. Årsmøtet ble gjennomført 12. juni på Randsvangen hotell ved Jevnaker med representanter fra 5 medlemsorganisasjoner og 11 fylkesavdelinger. Mest debatt skapte forslag til vedtektsendringer. Det ble vedtatt at bare medlemsorganisasjonene skal ha stemmerett på årsmøtet, men at fylkesavdelingene i tillegg skal velge 1 felles representant med stemmerett.

Ny medlemsorganisasjon

Norges Fritids- og Småfiskerforbund ble tatt opp som ny medlemsorganisasjon i Studieforbundet på årsmøtet 12. juni. NFSF har 2-3.000 medlemmer fordelt på 16 lokalforeninger fra Østfold til Troms. NFSF arbeider for at kystbefolkningen skal ha rett til en rimelig del av ressursene i havet langs kysten og at resursene forvaltes slik at kystbefolkningen også i fremtiden kan bruke sjøen til rekreasjon, spennende fiske og matauk.

Sommerferie i Studieforbundet

Studieforbundet vil holde kontoret stengt i juli p.g.a. ferieavvikling. Det er derfor viktig å få sendt inn nye studieplaner og søknader for kurs som skal avvikles i sommer, så fort som mulig! Kontoret er igjen bemannet fra mandag 3. august. Tilskudd til gjennomførte kurs utbetales 30. juni; neste utbetaling vil ikke finne sted før 28. august. God sommer!

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost