N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 8 - 03.11.2008


Gratis bruk av skolelokaler

Godkjente kurs med tilskudd fra Studieforbundet skal kunne arrangeres i offentlige skolelokaler uten å bli avkrevd noen form for leie/avgift. I Lov om voksenopplæring §21 står det: "Undervisningslokaler der driftsutgiftene dekkes av det offentlige skal stilles til rådighet uten utgift for arrangører ved voksenopplæring med tilskudd etter denne lov." Dette omfatter utgifter til ordinært renhold, lys, varme og tilsyn fra mandag til fredag i undervisningsåret og forutsetter at studietiltaket er avsluttet innen kl. 21.00. På hjemmesiden vår under ”Tilskuddsregler” finner du link til gjeldende forskrifter.

Studieaktiviteten øker igjen –

Etter et par år med mindre rapportert studieaktivitet, ligger vi nå godt an til igjen å komme over grensen på 40.000 studietimer i 2008. Størst er økningen hos Norsk Kennel Klub, men også Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Det norske hageselskap viser markert økning. Årets tilskuddssats på 70 kroner pr time har tydeligvis stimulert flere lokallag til å sende inn rapport fra gjennomførte kurs. Vi minner om at fristen er 3 måneder fra siste kursdag eller for kurs som avsluttes sent på året, 15.januar året etter. Bruk oversikten over studieaktivitet på hjemmesiden vår til å se om ditt lag har husket på å rapportere alle studietiltak som er avsluttet!

Statsbudsjettet for 2009

Regjeringen foreslår i forslag til statsbudsjett for 2009 å videreføre bevilgningene til studieforbundene på samme nivå som i år. Budsjettposten er økt fra 166 millioner til 173 millioner kroner, - en økning som i det minste kompenserer for lønns- og prisveksten. Regjeringen sier at den er opptatt av å opprettholde kurstilbudet i studieforbundene. Kunnskapsdepartementet har satt i gang arbeid med en ny felleslov for opplæring utenfor det formelle utdanningssystemet. Lovforslaget skal etter planen ut på høring til våren. Som en del av lovarbeidet vil departementet også vurdere tilskuddsordningen for studieforbundene.

Meld fra om avlyste kurs

Hvis lokallag har fått tilsagn om støtte til et kurs som av en eller annen grunn ikke blir gjennomført, ville det være fint om Studieforbundet fikk beskjed. Så kan vi rette opp listene våre og slipper å bruke tid på å purre opp rapportskjemaer som ikke kommer inn. Hvis du sender en tekstmelding på 48 60 79 48, er det veldig greit hvis du kan referere til godkjenningsnummeret på kurset.

Landskonferanse på Randsvangen

Landskonferansen i 2009 er lagt til helgen 12-14. juni på Randsvangen Hotell ved Jevnaker i Oppland. Studieforbundets årsmøte vil bli avviklet som første post på fredagen. Medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene vil få nærmere invitasjon og program når tiden nærmer seg.

Gode råd til voksenlærere

De voksne kursdeltakerne er ingen ensartet og homogen gruppe. Voksne er forskjellige, og kunnskapsnivå, utdanning og erfaring varierer mye mer enn hos barn. I et kurs kan dette f.eks. innebære at det er stor aldersspredning blant deltakerne, de har ulik erfaring og kunnskap om kurstema osv. Voksne er mest motivert for å lære ting som har sammenheng med deres egen livssituasjon. Derfor er det viktig å ta utgangspunkt i deltakernes erfaringer og bygge videre på dette. Erfaring er dermed en viktig del av selve læreprosessen. Voksne lærer lettere dersom de kan være aktive og ha mulighet til å påvirke sin egen læreprosess.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost