N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 7 - 30.09.2008


Bruk lokalavisa – vinn 5000

Studieforbundet ønsker å stimulere lokallag og foreninger til å synliggjøre studiearbeid godkjent av Studieforbundet natur og miljø. Ta kontakt med lokalavisa og fortell om lokale kurstilbud og studiearbeid! Send inn til Studieforbundet avisutklipp og linker til medieomtale og bli med i en uhøytidelig konkurranse hvor styret vil plukke ut en vinner som får 5000 kroner i premie for beste mediedekning. Vi har bl.a. lest i Fusaposten om kurs i pilfletting (Fusa hagelag), Haugesunds Avis oppslag om kurs i ettersøk i forbindelse med snøras (Norske Redningshunder), Østlendingen om bjørnejaktkurs (NJFF Hedmark), Gjengangeren om studiesirkelen ”Hagen min” (Horten hagelag) og Troms Folkeblad ”Hvordan anlegge urtehage” (Tranøy hagelag). Vi tar gjerne i mot flere utklipp, kopier og linker. Siste frist for å være med i konkurransen er 31. desember!

”Kennelklubben” større enn ”Jeger og fisk”?

For første gang i Studieforbundets historie har Norsk Kennel Klub registrert flere gjennomførte studietimer enn Norges Jeger- og Fiskerforbund. Studieforbundet registrerer fortløpende innsendte rapporter om gjennomførte kurs, og det blir spennende å se hvilke av de to ”store” medlemsorganisasjonene som er flinkest til å få sendt inn kursrapport-skjemaene utover høsten. Tradisjonelt har NJFF vært størst i studiesammenheng, men NKK har de siste årene spist seg innpå. I øyeblikket er differansen liten. Følg med på Studieforbundets hjemmeside med oppdatert oversikt over studieaktiviteten.

Pedagogisk verksted 30. oktober

Torsdag 30. oktober kl 10.00-12.30 kan du høre Hege Fossum og Ellen Anker Storset snakke om "Kompetansebehov i frivillige organisasjoner". De presenterer resultater fra en undersøkelse tidligere i år og hva vi kan gjøre med det. På hvilke måter kan frivillige organisasjoner heve kompetansen blant sine ansatte/tillitsvalgte? Denne gangen møtes vi hos Norges speiderforbund som nå holder til i St.Olavsgt. 25 i Oslo. Organisasjonene må gjerne møte med flere personer. Det er gratis deltakelse. Påmelding innen 28. oktober. Det serveres en enkel lunsj.

48 60 79 48

Du kan ringe oss i kontortiden og sende SMS hele døgnet.

Folkeopplysningsprisen til en hundemann

Folkeopplysningsprisen som deles ut av Voksenopplæringsforbundet i forbindelse med ”Læringsdagene for voksne”, gikk i år til Jon G. Olsen fra Stovner hundeklubb og Norsk Kennel Klub. Han fikk prisen for 25 års innsats for frivillighet og folkeopplysning – lokalt, regionalt og sentralt innenfor flere studieforbund. Vi kjenner han som hundeinstruktør og veileder. - Folk må få kunnskap om hund et eller annet sted og derfor er hundeklubbene så viktige. Det å lære seg noe om hvordan hunden fungerer, er grunnleggende for å få til et godt samvær med hunden, sier prisvinneren. Vi gratulerer!

By på nærhet

I kjølvannet av kompetansereformen og teknologiens stadige muligheter, dukker nye aktører opp på arenaen som i 150 år har vært "vår". Det er i tiden å satse på nett. Men alt det nye er ikke nytt, og tiden har ikke alltid rett. De nye nettbaserte tilbudene byr på undervisning i egen stue og på egen arbeidsplass. Men de byr ikke på nærhet. I disse opphetede kompetansetider er et kjølesystem godt å ha. Ha is i magen! Flere ferske erfaringer med individbasert elektronisk overføring av informasjon og kunnskap peker på at den mangler viktige lenker i læringskjeden; den sosiale dimensjon, det menneskelige møte, dialogen, erfaringsutvekslingen. Studieforbundene og medlemsorganisasjonene er gode både på lenker og linker. Best er vi på nærhet. Behovet for nærhet i voksenopplæringen består, selv om tiden går.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost