N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 4 - 06.05.2008


Studieaktiviteten øker

Det er allerede fordelt ca ½ mill kroner i støtte til lokale kurs rundt i landet i år. Studieforbundet opplever en jevn strøm av søknader om tilskudd til nye kurs og det kan se ut til at studieaktiviteten i år vil øke med nærmere 10%. Timetilskuddet er i år på 70 kroner. Et kurs på f.eks. 20 timer vil da utløse et tilskudd på 1.400 kroner. Størst er økningen i øyeblikket i Bonde- og Småbrukarlaget (52%). Deretter følger Kennelklubben (31%), Hageselskapet (18%) og 4H (12%). Norges Sopp- og Nyttevekstforbund ligger foreløpig også godt an.

Kreative og flittige med nye studieplaner

Det er godkjent en rekke nye, spennende studieplaner i det siste, f.eks. 4103 Avløysarkurs, 8813 Flatvev, 8006 Sveisekurs, 7138 De ulike hagene, 7128 Hagar i Kina og 7135 Lag dine egne roser. Mye tyder på at flere studieplaner gir flere innmeldte studietiltak og høyere aktivitet.

Krever ny fordeling av statsstøtten

Studieforbundet har i et brev til Vox krevd at det foretas en ny fordeling av Stortingets bevilgning til studieforbundene for 2008. Ved årets fordeling ble ca 2 mill. kroner holdt igjen til dekning av en kopieringsavtale Vofo hadde framforhandlet med Kopinor om kopiering i studiesammenheng og som vi og fem andre studieforbund ikke ser oss tjent med. For Studieforbundet natur og miljø betyr dette at statstilskuddet i år er blitt redusert med ca 56.000 kroner. Det er mye penger for oss! Studieforbundet har bedt om hjelp fra Vofo for å sikre oss vår rettmessige del av Stortingets bevilgning til studieforbundene, men har foreløpig møtt liten forståelse for dette i Vofos styre.

Bidrag fra fylkeskommunene

De fleste fylkeskommunene yter fortsatt tilskudd til studiearbeid i fylket. Basert på fylkesavdelingenes årsrapporter for 2007 ble våre kurs i fjor støttet med 282.603 kroner fra fylkeskommunenes budsjetter. De fylkeskommunene som har støtteordninger, yter i snitt ca 25.000 kroner. Dette er midler som kommer godt med til å dekke driftskostnader og kurstilbud i fylkesavdelinger og lokallag. Hvis beløpet ble fordelt på antall studietimer, ville det representere om lag 7 kroner timen.

Birøkterlaget søker medlemskap

Norges Birøkterlag som i 1999 gikk ut av Studieforbundet natur og miljø og inn i Bygdefolkets Studieforbund, søker nå om å få komme tilbake. Søknaden skal behandles av årsmøtet og styret anbefaler at de opptas som medlem fra 1.1.2009. Hemnes Samiske Forening søker også om medlemskap i Studieforbundet. Foreningen holder til i Hemnes kommune i Nordland. Styret er imidlertid skeptisk til å oppta medlemsorganisasjoner med så snever geografisk tilknytning og vil derfor ikke anbefale at foreningen opptas som medlem.

Sakspapirer til årsmøtet på nett

I år er sakslisten og sakspapirene til årsmøtet 30. mai lagt ut på Studieforbundets hjemmeside slik at alle interesserte kan orientere seg. Årsmøtet holdes på Voksenåsen hotell i Oslo. Det er påmeldt 25 deltakere fra 7 medlemsorganisasjoner og 15 fylkesavdelinger. Bl.a. skal det velges ny styreleder etter Knut Erik Risvik, NJFF, som har frasagt seg gjenvalg.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost