N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 9 - 22.11.2006


Dramatisk svikt i innrapportering av kurs

- I år opplever vi nå en dramatisk svikt i innrapportering av kurs, konstaterer daglig leder Finn Grimsgaard. Studieforbundet har de 10 siste årene hatt en relativ stabil studieaktivitet i overkant av 40.000 studietimer. Nå ligger vi an til knapt 35.000 studietimer på årsbasis. Det betyr i så fall en reduksjon i studieaktiviteten på 15%! Hva skyldes dette? Medlemsorganisasjonene tror ikke det nødvendigvis avholdes færre kurs enn før. Men mange studieledere har kanskje oppfattet at timetilskuddet ble satt ned til 40 kr og syns ikke lenger det var bryet verdt å sende inn rapportskjemaet? Kanskje har ikke lokallagene fått med seg at timetilskuddet nå er justert opp til 56 kr etter at studieforbundene i sommer fikk en tilleggsbevilgning fra Staten? Og neste år regner vi med ytterligere oppjustering av timetilskuddet! Det er derfor viktig at alle som har gjennomført tilskuddsberettigete voksenopplæringskurs i år, sørger for å rapportere disse til Studieforbundet så snart som mulig og senest innen 15. januar 2007! Det er dokumentert studieaktivitet som er kriteriet for fremtidig tilskudd fra Staten. Og kr 1.000- 1.500 rett i klubbkassa er vel heller ikke å forakte?

Råd og vink for instruktører

Skal du være instruktør eller lærer for en studiering? Det er mange hensyn å ta når du skal undervise. Selv om du har mye kunnskap og erfaring i emnet, kan det hende du er usikker på hvordan du best skal legge opp undervisningen. Studieforbundet utarbeidet for noen år siden et veiledningshefte om dette. Heftet kan fortsatt bestilles i ønsket antall fra Studieforbundet og er gratis for medlemmene. Du kan også finne heftet på Studieforbundets hjemmeside. Se under ”Støttemateriell”.

Forventninger til fylkesavdelingene

Fylkesavdelingene i Studieforbundet er et viktig supplement i arbeidet med å stimulere til lokal studieaktivitet. Fylkesavdelingene kan være en møteplass for lokale studieledere, formidle informasjon og en kilde til gjensidig inspirasjon. Fylkesavdelingene kan bl.a. bistå lokale studieledere med praktisk råd og hjelp, arrangere kurs og møter for lokale studieledere, holde kontakt med lokale myndigheter og søke på eventuelle fylkeskommunale midler, delta aktivt i Voksenopplæringsforbundet i fylket, delta på Studieforbundets årsmøte/landskonferanse og avholde eget årsmøte i samsvar med vedtektene.

Grønn kompetanse

Nettkatalogen Grønn Kompetanse skal markedsføre eksisterende tilbud innen etter- og videreutdanning i landbruksfaglige temaer, landbruksrelaterte næringer og andre tilbud innen grønn sektor. Her skal du få en samlet oversikt over opplæringstilbud og kompetansetilbydere på alle nivåer. Nettkatalogen er i startfasen og vil bli utvidet etter hvert, håper Bygdefolkets Studieforbund som står bak tiltaket.

Utvalg skal vurdere studieforbundenes rolle

Regjeringen vil videreutvikle og styrke studieforbundenes rolle som utdannings- og opplæringsaktører i det frivillige Norge. I tilegg til forslaget om å øke bevilgningen med 58 millioner kroner i statsbudsjettet, har kunnskapsministeren oppnevnt et utvalg som skal vurdere hvilken rolle studieforbundene har for den enkelte, for arbeidslivet og for samfunnet. - Studieforbund er fleksible aktører som kan gi flere ny kunnskap for et meningsfullt liv. De er pådrivere for et kreativt og berikende kulturliv, ikke minst i distriktene. Utvalgets oppgave er derfor svært viktig, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Trivselsagent på Superkurs i 4H

Superkurs er et nasjonalt storkurs som arrangeres av 4H Norge 9-11. februar på Gran, Hadeland. Målgruppa for kurset er 4H-medlemmer (seniorer), kursinstruktører, alumner, ansatte og andre interesserte. De kan velge mellom 7 forskjellige kursopplegg. Trivselsagent er kurset for alle som vil ha det enda triveligere i 4H! Stikkord er: Trygghet, tilhørighet, samspill, identitet og fellesskap. Et spennende, artig og nyttig kurs med stor grad av egenaktivitet!

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost