N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 8 - 13.10.2006


Kurstilbud: Stress og utbrenthet

Psykiske plager er i dag en av de viktigste årsaker til sykemelding og uførhet. Stressrelaterte plager - inkludert utbrenthet - utgjør en viktig andel av denne gruppen. Dette kan også gjelde for ansatte i frivillige organisasjoner. Derfor inviterer Studieforbundet ansatte i medlemsorganisasjonene og andre interesserte til dagskurs i ”Mestring av stress og utbrenthet” mandag 13. november. Kursleder er spesialpsykolog Rune Stuvland. Subsidiert pris for medlemsorganisasjonene er kr. 800,- inkl. lunsj og kursmateriell. Påmelding til Studieforbundet innen 6. november.

Studieplankatalogen

Studieplankatalogen på Studieforbundets hjemmeside inneholder nå over 350 forskjellige planer. For å gjøre det lettere å finne frem, blir nå studieplanene listet opp i alfabetisk rekkefølge innenfor hvert emne. Vi har derfor endret tittelen på enkelte studieplaner, slik at ”nøkkelordet” kommer først og at tittelen blir mest mulig beskrivende for studieplanens innhold. Dette kan sikkert gjøres på flere måter og studiekonsulent Odd Erik Randen er mottakelig for forslag til forbedringer.

Evaluering av kurs

Deltakerne må få anledning til å vurdere innhold og gjennomføring av kurset både underveis og til slutt. Som kursleder er det verdifullt for deg å få vite hva du gjør bra og mindre bra. Denne tilbakemeldingen er viktig hvis du skal kunne forbedre kurset og undervisningen til neste gang. Hvis det er et godt og trygt miljø i studieringen, kan du ta dette spørsmålet opp i plenum. Du kan også la smågrupper diskutere dette, eller la den enkelte deltaker svare skriftlig og anonymt. Da kan du i hvert fall regne med å få oppriktige og ærlige synspunkter på undervisningen din. Hvis du ønsker å skape debatt om både innhold og framføring, kan du f.eks. legge opp til at grupper på to til fire deltakere besvarer evalueringsskjemaet. (Du kan lese mer om evaluering/vurdering i Studieforbundets hefte "Råd og vink".)

Statsbudsjettet 2007: Mer til studieforbundene

For første gang på 6 år økes tilskuddet til studieforbundene. Regjeringen har tydeligvis innsett studieforbundenes verdi og forslår å bevilge 159 millioner. Statsbudsjettet for 2007 innebærer en anerkjennelse av det arbeid studieforbundene og deres 435 medlemsorganisasjoner står for. Studieforbundene har arbeidet i motbakke i årevis, med dype kutt og nedskjæringer fra et budsjett på 213 millioner i 2001, ned til bunnen på 101 millioner høsten 2005. Regjeringen ønsker å få stoppet nedgangen i studieaktiviteten. Det er fremdeles et stykke frem til Regjeringens mål om en reell styrking av voksenopplæringen i studieforbundene, men dette er et skritt i riktig retning. For Studieforbundet natur og miljø betyr økt statstilskudd mulighet for økt timetilskudd til lokalt studiearbeid og flere kurs over hele landet! Regjeringen varsler i Statsbudsjettet at det planlegges nedsatt et offentlig utvalg som skal se på studieforbundenes rolle i forhold til ulike grupper og ulike målsetninger.

Norges Naturvernforbund om utrydningstruete arter

Artsutryddelse er ansett som en av verdens største og alvorligste miljøtrusler. Dette er ikke et problem som bare finner sted i fjerntliggende regnskoger - det utspiller seg også i Norge. I løpet av de siste 150 årene er 103 arter utryddet i landet. 864 arter er i dag direkte truet og sårbare. Til sammen er 3062 arter oppført i Nasjonal rødliste for truete arter i Norge 1998. 10% av verdens arter forventes å være utryddet innen 25 år.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost