N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 5 - 19.06.2006


Sommerferie i Studieforbundet

Studieforbundet vil holde kontoret stengt i juli p.g.a. ferieavvikling. Det er derfor viktig å få sendt inn nye studieplaner og søknader for kurs som skal avvikles i sommer, så fort som mulig! Kontoret er igjen bemannet fra tirsdag 1. august. God sommer!

Timetilskuddet øker!

Stortinget har i revidert nasjonalbudsjett gitt en tilleggsbevilgning til studieforbundene på 27 mill. "for å dempe uheldige virkninger av tidligere reduksjoner i statstilskuddet og for å gi studieforbundene og medlemsorganisasjonene tid til omstilling". Hvor mye Studieforbundet natur og miljø vil få av denne tilleggsbevilgningen er foreløpig ikke klart, men at lokale kursarrangører nå kan regne med økning av timetilskuddet i år er sikkert. Utbetaling av tilskudd til gjennomførte kurs holdes igjen inntil det nye timetilskuddet er klart.

Politikk og pedagogikk

Pedagogisk grunnsyn og politisk ståsted ser vi ofte gå hånd i hånd, slik også i det siste skrivet fra Finansdepartementet om ”Tilskudd til voksenopplæring”. Her kan vi se at strømninger som har vært tydelige i pedagogikken siden tidlig 1980 tallet, også gjelder innenfor voksenopplæringen. I dette dokumentet kan vi lese et tydelig ønske om målretting, å tallfeste og å fokusere på utdanning og kompetanseheving. Når vi samtidig leser i medlemsbladet ”Aktivitet” til 4H Norge, om statsrådene Riis-Johansen og Haga sin vei til toppen i politikken, så kan vi spørre oss om den mer uformelle læringen som de var en del av, går vanskelige tider i møte? Gjennom det de kaller 4H sin ”statsrådsopplæring”, trekker de to frem erfaringsutviklende kunnskapsinnlæring gjennom hobbyrelaterte verv og prosjekter, som den grunnleggende basisen for at de er kommet dit de er i dag.

Nye studieplaner

Det er stor variasjon på hvilke emner som tas opp på kurs i Studieforbundet. Her er noen eksempler på nye studieplaner: Naturens spiskammer (NSNF), Tørrmuring og bearbeiding av stein til hagebruk (Dnh), Anvendelse og bruk av urter (Dnh), Presentasjonshus (NBS), Bruk av gjeterhund (NBS) og GPS (NJFF).

Landskonferansen til Tromsø i 2007

Landskonferansen og årsmøtet i 2007 legges til Tromsø helgen 1-3. juni med fylkesavdelingen i Troms som lokal arrangør. Nils E. Bjørklund i fylkesavdelingen gleder seg til å vise Studieforbundets medlemsorganisasjoner og fylkesavdelinger hva Tromsø har å by på.

Hvem fortjener Folkeopplysningsprisen?

Voksenopplæringsforbundet vil også i år dele ut Folkeopplysningsprisen til enkeltperson, gruppe, organisasjon eller institusjon som gjennom sin virksomhet har bidratt til å fremme kunnskap og kunnskapsformidling. Prisen tildeles for innsats over en lengre periode med å gi enkeltmennesker og/eller grupper stimulans til og forutsetning for frigjøring, solidarisk samhandling, vekst og utvikling. Send ditt forslag til Vofo. Prisen deles ut under Læringsdagene for voksne 4.-8. september.

Gjenvalg på årsmøtet

Knut Erik Risvik, NJFF, ble gjenvalgt som styreleder på årsmøtet i Stavanger. Bjørg Madsen, Buskerud, overtok plassen etter Knut Thoresen, Vestfold, som fylkesavdelingenes representant i styret. Grete Rusten fra Norges sopp- og nyttevekstforbund ble nytt varamedlem. Ellers var det gjenvalg i styret. Protokollen fra årsmøtet er lagt ut på hjemmesiden vår.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost