N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 3 - 20.04.2006


Ny bok om "Studieringen"

Sturla Bjerkaker fra Voksenopplæringsforbundet har skrevet en bok om hvordan og hvorfor vi bruker læringsmetoden studiering. Boken tar opp de praktiske sidene ved studieringen, fra planlegging og organisering til avslutning og evaluering. Forfatteren ønsker å slå et slag for "den langsomme læringen"; den læring som følger av dialog, refleksjon, modning og klokskap. Boka er utgitt på Abstrakt forlag, koster kr. 145,- og anbefales!

Dialogen som pedagogisk prinsipp

Helt siden filosofen Platon beskriver dialogen som et bærende prinsipp for et fruktbart møte mellom mennesker, har dette opptatt de som befatter seg med ulike former for læring. Fra 1970-tallet har dialogpedagogikk vært et pedagogisk honnørord. Også i voksenpedagogikken er dette et kjennetegn på likeverdighet, der læringsmetoden er læring gjennom deling av kunnskap og ferdigheter. Oscar Olsson (født 1877) regnes som ”studieringens oppfinner" og beskriver dialogen i studieringarbeidet som ”En ring av venner som kommer sammen for å diskutere problemer eller oppgaver av felles interesse”.

Den norske Rhododendronforening

Den norske Rhododendronforening søker om medlemskap i Studieforbundet natur og miljø. Foreningen har ca. 330 betalende medlemmer spredt over hele landet. Foreningens formål er å øke interessen for og kunnskapen om rhododendron bl.a. gjennom opplysningsvirksomhet. Årsmøtet 14. mai i Stavanger vil behandle søknaden og styret innstiller på at foreningen opptas som ny medlemsorganisasjon i Studieforbundet.

Medvirkning i lokalt miljøvern

Norges Naturvernforbund har fått kr. 55.000 til utvikling og utprøving av kurs om medvirkning i lokalt miljøvern. Prosjektet er ett av 12 som får tilskudd i år til pedagogisk utviklingsarbeid blant studieforbundene i Norge.

Stabil studieaktivitet

I løpet av 2005 ble det registrert 1.852 gjennomførte kurs med til sammen 41.046 studietimer i Studieforbundet natur og miljø. Det deltok 9.795 menn (56%) og 7.841 kvinner (44%) på kursene. Den totale studieaktiviteten ligger på omtrent samme nivå som året før (minus 61 timer). Norsk Kennel Klub økte med 2.029 studietimer, Norske 4H med 489 studietimer, Norges Kaninavlsforbund med 28 og Norsk Botanisk Forening med 15. De andre medlemsorganisasjonene gikk mer eller mindre tilbake. Flest deltakere samlet Norges Jeger- og Fiskerforbunds 469 jegerprøve-kurs med totalt 6.566 deltakere.

Link til Studieforbundets hjemmeside

Vi oppfordrer medlemsorganisasjonene til å synliggjøre Studieforbundet natur og miljø på sine hjemmesider ved en hyperkobling. Dette vil være en service for medlemmene i de enkelte organisasjoner i arbeidet med å legge til rette for studiearbeid og en mulig finansieringskilde.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost