N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 9 - 01.11.2005


Verving i frivillige organisasjoner?

Hvordan skaffer vi oss nye medlemmer? Hva har vi prøvd, hva virket bra og hva gikk mindre godt? Innledninger ved Hilde Nøren fra NJFF, Bergljot Heinåli fra Bonde- og Småbrukarlaget og Tom Krøning fra Hageselskapet. Alle interesserte fra medlemsorganisasjonene er velkomne til høstens "Pedagogiske verksted" tirsdag 29. november kl. 10-13 hos Norsk Kennel Klub, Nils Hansensvei 20, Bryn. (Kort vei fra tog og T-bane.) Det settes av tid til diskusjon og innspill. Av hensyn til enkel servering ber vi om påmelding til studiekonsulent Odd Erik Randen innen torsdag 24. november.

Ny regjering - Fagre ord om voksenopplæring

Den nye regjeringen sier i sin Soria Moria-erklæring at den skal "øke den offentlige støtten til voksenopplæring" og vil "øke voksenopplæringsmidlene som er av stor betydning for arbeidet i frivillige organisasjoner". I fjor foreslo Arbeiderpartiet å øke støtten til studieforbundene med 8 mill., Sosialistisk Venstreparti med 25 mill. og Senterpartiet med 30 mill. kroner. Arbeiderpartiet har programfestet at de vil "styrke voksenopplæringsorganisasjonene", SV "vil styrke de frivillige organisasjonenes arbeid gjennom å sørge for stabile og forutsigbare rammebetingelser" og Senterpartiet sier rett ut i partiprogrammet sitt at "den offentlige støtten til voksenopplæring må heves betydelig, etter mange år med store kutt". Nå gjenstår det å se hvor mye de klarer å avsette til å gjennomføre disse fagre løftene? I Regjeringen Bondeviks forslag til statsbudsjett for 2006 er det foreslått å kutte bevilgningene til studieforbundene i Norge fra 155 mill. til 101 mill. kroner.

5.000 nye jegere fra Studieforbundet

Det er hittil i år gjennomført 354 jegerprøve-kurs over hele landet med til sammen 4.883 deltakere. Vi regner med å få inn over 100 kursrapporter til før jul. Hvis Sudieforbundet skal utbetale tilskudd til studietiltakene, må kursrapport sendes inn senest 3 måneder etter siste kursdag og før 15. januar 2006. Denne regelen gjelder for alle kurs som er godkjent av Studieforbundet. Oversikt over kurs som ikke er rapportert gjennomført, kan du finne på Studieforbundets hjemmeside under studieaktivitet registrert som planlagte kurs (oppdateres hver uke!).

Stikkprøvekontroll

Studieforbundet har lagt opp til enkle administrative rutiner for fordeling av tilskudd til lokale kurs. Dette innebærer at tilskuddet utbetales når vi mottar rapportskjemaet i utfylt stand. Arrangøren (lokallaget) har ansvaret for å ta vare på alle utgiftsbilag for studietiltaket og kunne legge disse frem ved kontroll.

Studieforbundet ønsker å kontrollere at regler og forskrifter er riktig forstått og følges opp. Vi er ansvarlig overfor departementet at statstilskuddet blir benyttet til opplæring som forutsatt. Den som underskriver rapportskjemaet, er ansvarlig for at opplysningene på skjemaet er korrekte. Studieforbundet foretar derfor årlig kontroll av et tilfeldig utvalg rapportskjemaer.

Om evaluering i "Råd og vink"

Deltakerne må få anledning til å vurdere innhold og gjennomføring av kurset både underveis og til slutt. Som kursleder er det verdifullt for deg å få vite hva du gjør bra og mindre bra. Denne tilbakemeldingen er viktig hvis du skal kunne forbedre kurset og undervisningen til neste gang. Hvis det er et godt og trygt miljø i studieringen, kan du ta dette spørsmålet opp i plenum. Du kan også la smågrupper diskutere dette, eller la den enkelte deltaker svare skriftlig og anonymt. Da kan du i hvert fall regne med å få oppriktige og ærlige synspunkter på undervisningen din. Hvis du ønsker å skape debatt om både innhold og framføring, kan du f.eks. legge opp til at grupper på to til fire deltakere besvarer evalueringsskjemaet. (Du kan lese mer om evaluering/vurdering i Studieforbundets "Råd og vink".)

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost