N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 7 - 17.08.2005


Nå starter høstsemesteret

Over 9.500 deltakere har i første halvår deltatt på kurs rapportert gjennom Studieforbundet natur og miljø. Det er en økning på ca. 5% i forhold til i fjor. Størst er økningen for Kennelklubben (over 30%?). Det er søkt om støtte til ytterligere over 1.000 nye kurs, og hvis alle disse blir gjennomført og rapportert til Studieforbundet i løpet av høsten, ligger vi godt an til et rekordresultat hva gjelder lokal studieaktivitet.

Endringer i sekretariatet

I løpet av kort tid har både Cecilie Hänninen og Siw Hagelin sagt opp stillingene sine i Studieforbundet og slutter i løpet av høsten. Arbeidet med å finne en ny studiekonsulent er allerede godt i gang. Cecilie Hänninen blir ny daglig leder i Høyres Studieforbund og Siw Hagelin har fått full stilling i Asker kommune. De slutter etter henholdsvis 3 og 2 1/2 år og takkes for innsatsen.

Ledig stilling som studiekonsulent

Til å ivareta ulike pedagogiske oppgaver for Studieforbundet, søker vi en fleksibel og serviceinnstilt person med pedagogisk utdannelse/erfaring og kjennskap til frivillig organisasjonsarbeid. Søknadsfrist 31. august. Fullstendig utlysning er lagt ut på Studieforbundets hjemmeside.

Gunstig prisavtale på programvare

Alle våre medlemsorganisasjoner har nå gjennom Voksenopplæringsforbundet anledning til å kjøpe Microsoft produkter til AE priser (AE=Academic/Educational). Uavhengig av om det drives direkte eller indirekte undervisning/opplæring i organisasjonen. Dette kan innebære store besparelser for den enkelte organisasjon, selv på små innkjøp. På flere produkter kan besparelsen i forhold til markedspris være på over 70%. Flere andre produsenter av programvare har også innrømmet oss skolepriser, bl.a. Symantec og Norman (Anti-virus produkter). Spørsmål vedrørende denne avtalen kan rettes til William Evans i Voksenopplæringsforbundet tlf 22410000. For produktrelaterte spørsmål/bestilling henvises til firmaene BitBuy Data tlf. 64848010 eller Senitel Consulting tlf. 22831020.

Opplæring i frivillige organisasjoner

Opplæringen i lokale lag og foreninger utgjør hoveddelen av studieforbundenes virksomhet. Storsamfunnets forståelse av de frivillige organisasjonenes rolle i byggingen av Norge, var lenge sentral. Voksenopplæringsmidlene ble i sin tid innført nettopp som et målrettet tiltak for å sikre at alle deler av folket fikk tilgang til kunnskap og ideer med relevans for den enkelte og samfunnet. Det offentlige fokus på opplæring i dag trekker fokuset vekk fra lagenes kjerneaktiviteter. Det er ikke ønskelig og heller ikke mulig å erstatte opplæring i frivillig regi med opplæring i offentlige eller private skoler. Dagens offentlige fokus er individbasert, ofte arbeidslivsfokusert, og har gjennomgående fokus på teoretiske fag. Dette fokuset trekker oppmerksomheten bort fra de lokale lagenes tilbud og eksistens. VO-midlene har fremdeles stor betydning for lokale arrangører. Den offentlige opplæringssektoren har ikke forstått de frivillige organisasjonenes tilnærming til opplæring. (Åse Vigdis Festervoll, landskonferansen 2005)

Nye studieplaner

Det sendes inn og godkjennes stadig nye studieplaner. Siden sist er bl.a. følgende studieplaner godkjent: Gammeldags seterdrift, Linedance og svingkurs og Hundelovboka.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost