N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 6 - 09.06.2005


Finn studieplaner på nettet

Fra Studieforbundets hjemmeside kan du velge "Medlemsorganisasjoner". Her kan du velge link til "Studieplaner" for den organisasjonen du er interessert i. Du kan også fra startsiden velge "Studieplaner" og så hvilket emne du ønsker oversikt over. I dag ligger det ute på nettet over 250 forskjellige godkjente studieplaner. Det finnes enda flere godkjente planer. Ta eventuelt kontakt direkte med Studieforbundet, så skal vi hjelpe til så godt vi kan.

Lokalt studiearbeid prioriteres

- Styret må vurdere behovet for antall sentralt ansatte i Studieforbundet i fremtiden og eventuelt legge opp til en smidig nedbemanning slik at Studieforbundets budsjett for neste år går i balanse, vedtok årsmøtet på sitt møte 3. juni. Representanter for 7 medlemsorganisasjoner og 9 fylkesavdelinger slo fast at Studieforbundets primære oppgave er å stimulere til lokalt studiearbeid og at tilskudd til lokale kurs skulle være størst mulig (minst kr. 57 pr. time). Et mindretall mente at det beste ville være å prioritere pedagogisk assistanse fra sentralt hold. Hvis økonomien hadde tillatt det, ville årsmøtet gjerne ha sagt: "Ja takk, begge deler!"

Ekstratilskudd til KSL-kurs: Miljøplan i jordbruket

For å styrke og synliggjøre miljøinnsatsen i jordbruket, er det fra 2003 innført krav om miljøplan for den enkelte driftsenhet. Det er utarbeidet et studiehefte for 4 samlinger (studieplannummer 4218/16 timer) som skal hjelpe bonden til å utarbeide sin egen miljøplan. Studieheftet, som kan bestilles gjennom Studieforbundet, koster kr. 150,-. Kurset meldes inn til Studieforbundet på vanlig måte. Ved ferdigrapportering utbetales ordinært tilskudd på kr. 53 pr. time pluss et ekstratilskudd på kr. 250 hvis det er innkjøpt studiehefter til alle kursdeltakerne. (Enkeltpersoner kan eventuelt kontakte Natur og Næring tlf. 22054830 hvis det er ønskelig å ta kurset som fjernundervisning.)

Knut Erik Risvik gjenvalgt som styreleder

Knut Erik Risvik, NJFF, ble på Studieforbundets årsmøte 3. juni gjenvalgt som styreleder og Jens Olav Rydningen, 4H, kom inn i styret som nytt styremedlem. Nye varamedlemmer til styret er Mona Farago fra Hageselskapet og Randi Alsos fra Natur og Ungdom.

SSB: Flest kvinner på kurs

Statistisk sentralbyrå har publisert utdanningsstatistikken for studieforbundenes opplæringsvirksomhet i 2004. Det ble arrangert 47.000 kurs med 633.000 deltakere hvorav 55% var kvinner. Studieaktiviteten i studieforbundene har gått ned med 13% siden 2000 målt i antall kurstimer. I Studieforbundet natur og miljø er det motsatt: Vi har flest menn med på kursene våre, og studieaktiviteten økte med 1% siste år. De som er interessert i tall og statistikk, kan finne en link til SSB på Studieforbundets hjemmeside.

Friluftslivets uke til høsten

Friluftslivets uke er 4.-11. september. Mange av våre medlemsorganisasjoner planlegger ulike tiltak og arrangementer i den forbindelse.

Folkeopplysningsprisen

Voksenopplæringsforbundet vil også i år dele ut Folkeopplysningsprisen til en enkeltperson, gruppe, organisasjon eller institusjon som gjennom sin virksomhet har bidratt til å fremme demokratisering av kunnskap og kunnskapsformidling, økte muligheter for deltakelse og opplevelse, refleksjon og bruk av egen erfaring. Prisen deles ut 25. oktober under Uka for voksnes læring. Forslag til kandidater sendes Vofo innen 26. august.

Feriestengt kontor i juli

Kontoret til Studieforbundet vil være stengt i juli. De ansatte avvikler sommerferie og avspaserer påløpt overtid. Det er derfor vikig å få sendt inn nye studieplaner og søknader for kurs som skal avvikles i sommer, så fort som mulig. Tilskudd til gjennomførte kurs utbetales 30. juni; neste utbetaling vil ikke finne sted før 30. august. God sommer!

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost