N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 4 - 05.04.2005


- Hvordan stimulere til læring i organisasjonen

"De organisasjoner som skal lykkes i fremtiden, må være organisasjoner som oppdager hvordan de skal vekke til live menneskers motivasjon og fremme deres evne til å lære på alle nivå i organisasjonen"(Peter Senge, 1999). Det er Voksenopplæringsforbundets generalsekretær Stura Bjerkaker som vil forelese om dette tema på Studieforbundets pedagogiske verksted tirsdag 10.mai kl. 10-13. Studiekonsulent Siw Hagelin ønsker interesserte fra medlemsorganisasjonene velkommen. Denne gangen møtes vi i Voksenopplæringsforbundets lokaler, Kirkegt.32 i Oslo sentrum. Påmeldingsfrist 4.mai.

535 000 kroner til utviklingsarbeid i 2005

Sørlandsavdelingen til Norsk Botanisk Forening har fått 180.000 kroner til utvikling av kurs for lærere i forskningsmetodikk knyttet til praktisk miljøundervisning i grunnskolen. Norges Jeger- og Fiskerforbund har fått 150.000 kroner til å utvikle nytt pedagogisk opplegg for jegerprøven. Norske 4H har fått 200.000 kroner til å utvikle og utprøve et kursopplegg og studiemateriell for opplæring av veivisere/ledsagere for funksjonshemmede og Bodø og Omegn Turistforening 5.000 kroner til å utvikle og gjennomføre skikurs for voksne innvandrere.

Deltakerne skal ha kursbevis

Alle deltakere som gjennomfører kurs i Studieforbundets regi, skal ha kursbevis eller annen skriftlig dokumentasjon. Dette er en forutsetning for at kurset skal få statsstøtte. Studieforbundets navn skal være påført kursbeviset. Det er den lokale arrangør som deler ut kursbevis. Kursarrangøren kan nå hente kursbevis direkte fra Studieforbundets hjemmeside.

22 deltakere på studielederkurs

Fylkesavdelingen i Nordland gjennomførte i begynnelsen av mars et vellykket studielederkurs i Bodø med 22 deltakere. Kurset ble arrangert i tilknytning til årsmøtet for Hageselskapet Nordland. Det resulterte i rekordstor deltakelse fra lokale hagelag i fylket. -Fylkesavdelingen vil vurdere å gjøre det samme neste år, men da i samarbeid med en annen medlemsorganisasjon, sier avtroppende fylkesleder Odd Sjøvold. Studiekonsulent Cecilie Hänninen deltok som instruktør på kurset.

Betalt informasjonstid

I årets innkalling til årsmøte i fylkesavdelingen i Troms har fylkesleder Nils E. Bjørklund lagt inn følgende oppfordring til slutt: "Vi vil svært gjerne bli invitert på årsmøtene i medlemsorganisasjonene - og helst få en liten time til å snakke studiearbeid på. Vi betaler også noen kroner til dere for å få innpass i møtet." Ingen dårlig ide for andre fylkesavdelinger som fortsatt har midler å fordele.

Den voksne kursdeltakeren

De voksne kursdeltakerne er ingen ensartet og homogen gruppe. Voksne er forskjellige, og kunnskapsnivå, utdanning og erfaring varierer mye mer enn hos barn. I et kurs kan dette f.eks. innebære at det er stor aldersspredning blant deltakerne, de har ulik erfaring og kunnskap om kurstema osv. Voksne er mest motivert for å lære ting som har sammenheng med deres egen livssituasjon. Derfor er det viktig å ta utgangspunkt i deltakernes erfaringer og bygge videre på dette. Erfaring er dermed en viktig del av selve læreprosessen. Voksne lærer lettere dersom de kan være aktive og ha mulighet til å påvirke sin egen læreprosess.

Landskonferansen

Påmeldingsfristen har gått ut. Hvis det er noen som har glemt å melde seg på Landskonferansen 3.-5. juni, må de omgående ta kontakt med studiekonsulent Cecilie Hänninen, tlf. 67102262.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost