N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 10 - 01.12.2005


Send inn rapport fra gjennomførte kurs!

Vi minner om at kursarrangører som har fått tilsagn om støtte til kurs i år, må sende inn ferdigrapport innen 15. januar hvis de skal få utbetalt tilskudd på kr. 53 pr. studietime. Du kan selv se hvilke kurs som fortsatt står oppført som "planlagte" på vår oversikt over "studieaktivitet" på hjemmesiden vår.

Statsstøtten til studieforbundene kuttes med 35% ?

Den nye rød-grønne regjeringen foreslår ikke å rette opp et kutt på 35% i statsstøtten til studieforbundene. Regjeringen Bondevik hadde foreslått å redusere bevilgningene for 2006 fra 155 mill. til 101 mill. kroner. Kunnskapsminister Djupedal beklager at regjeringen dessverre ikke fikk tid til å rette det opp nå, men vil komme tilbake til saken. De rød-grønne partienes regjeringserklæring var klinkende klar: "Vi vil øke den offentlige støtten til voksenopplæring". Studieforbundene hadde derfor regnet med at den nye regjeringen hadde et noe annet syn på hvor viktig det er å ha et organisasjonsnettverk som kan legge til rette for lokal studieaktivitet der folk bor. Disse forhåpninger er gjort til skamme. Studieforbundet natur og miljø har fulgt opp årsmøtets vedtak fra i våres om å redusere antall årsverk på kontoret og var innstilt på å øke timetilskuddet til lokale kursarrangører. Nå ser det ganske umulig ut for 2006. Saken behandles av styret 14. desember. Mulighet for tilskudd til pedagogisk utviklingsarbeid, reisestipend og - ikke minst - timetilskudd til lokalt studiearbeid er foreløpig høyst uavklart.

- Budsjettkutt i utakt med tida

Folk er på jakt etter den tapte tida. Alle snakker om tidsklemma, om verdivalg, om å forenkle livet. Vår kursvirksomhet møter moderne menneskers behov for tid, fordypelse og kreativ utfoldelse. Likevel finner den nye regjeringen argumenter for å kutte i våre kursmidler med 35%. Dette betyr en halvering av voksenopplæringsmidlene i løpet av de siste fire årene, skriver Norges Husflidslag i en pressemelding om statsbudsjettet.

- Nedbygging av en god modell

På pressekonferansen 10/11 beklaget kunnskapsminister Øystein Djupedal at regjeringen ikke hadde funnet dekning for de tidligere løftene, men bedyret at "det skal vi lykkes med". Problemet er at sjansen er i ferd med å passere. Etter årevis med nedskjæringer står virksomheten foran en radikal omlegging med sterk sentralisering, og hele eller store deler av tilbudet kan bli borte i deler av landet. Hvor mye vil det deretter koste å gjenetablere et fullverdig tilbud til kursdeltakerne i disse kommunene? spør Ingebjørg Gram i Studieforbundet Folkeuniversitetet.

Uka for voksnes læring i mai ?

Voksenopplæringsforbundet vurderer å flytte "Uka for voksnes læring" til mai måned. Det begrunnes bl.a. med et bedre klima for uteaktivitet og dermed mulighet for å nå publikum bedre. Det er også et gunstig tidspunkt å rekrutere kursdeltakere til høstens kursaktivitet. Studieforbundet og Voksenopplæringsforbundet er åpne for synspunkter.

Juleferie på kontoret

Kontoret til Studieforbundet holder som vanlig stengt mellom jul og nyttår. Vi ønsker alle en riktig god jul og et godt nyttår!

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost