N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 7 - 01.11.2004


Kopiering i studiesammenheng

Alle som kopierer fra bøker, aviser, tidsskrifter o.l. må ha avtale med rettighetshaveren eller Kopinor for å kunne kopiere lovlig i h.t. norsk lov. Vanligvis må man i slike tilfeller betale et vederlag for å få lov til å kopiere. Unntaket er kopiering til privat bruk. Pengene som går til Kopinor, deles ut igjen til rettighetshaverne gjennom deres organisasjoner og kommer ut til den enkelte opphavsmann gjennom stipender o.l. Lover, forskrifter, offentlige utredninger og andre offentlige sakspapirer er ikke beskyttet av åndsverkloven og kan kopieres fritt. Åndsverk er i h.t. loven bare beskyttet i 70 år fra opphavsmannens dødsår. Arrangøren av lokalt studietiltak er ansvarlig for at ulovlig kopiering i forbindelse med studiearbeidet ikke finner sted. Lokal arrangør eller dennes medlemsorganisasjon kan - hvis det er behov - vurdere å inngå egen avtale med Kopinor. De fleste av Studieforbundets største medlemsorganisasjoner har allerede en slik avtale; bl.a. Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norsk Kennelklubb og Norske 4H. Egenprodusert materiale kan selvsagt fritt kopieres uten avtale med Kopinor.

3-dagers kurs i prosjektledelse

Studieforbundet inviterer ansatte i medlemsorganisasjonene til 3-dagers kurs i prosjektledelse 1.-3. desember. Kurset holdes hos Norske 4H på Hellerud gård og Prosjektforum a/s er engasjert som forelesere/instruktører. Kurset gir grunnleggende innføring i faget prosjektledelse og er tilpasset ansatte i frivillige organisasjoner som arbeider eller ønsker å arbeide med prosjekt. Prisen for første deltaker fra hver organisasjon er kr. 2.800, deretter kr. 4.800 pr. deltaker. Påmeldingsfrist 11. november.

Landskonferansen 2005

Landskonferansen 2005 for representanter fra medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene finner sted 3-5. juni på Ski hotell utenfor Oslo. Det settes av tid til faglig påfyll, sosial aktivitet/opplevelser og gjennomføring av Studieforbundets årsmøte. Fylkesavdelingen i Oslo/Akershus er lokal arrangør.

Hobby er bra for jobben

En kreativ hobby kan gi suksess på arbeidsplassen. Fritidsinteressene våre øker nemlig vår sosiale intelligens og evne til nytenkning, ifølge en dansk undersøkelse leser vi i Aftenposten. Kompetanse som etterspørres nå, er i stigende grad noe vi lærer utenfor det tradisjonelle undervisningssystemet. Hurra for hobbykursene!

Lederkurs i Speiderforbundet

Norges speiderforbund har revidert sitt ledertreningsopplegg. Grunntreningen består av moduler og emnekurs som kan gjennomføres som kveldskurs eller helgekurs: Sikkerhetskurset, Programkurset og Lederkurset er godkjent av Studieforbundet med studieplannummer 2914, 2915 og 2916. NSF har i dag 22.000 medlemmer.

Treskjæring med kniv og skogsdrift med hest

Studieforbundet har godkjent nye studieplaner i grunnleggende teknikker for treskjæring (8957) og tynningsdrift og utkjøring med hest (4229).

Oppsummering av Uka for voksnes læring

I samarbeid mellom Skogselskapet, fylkesavdelinger og enkelte andre medlemsorganisasjoner ble det i forbindelse med Uka for voksnes læring gjennomført arrangementer (skogvandring, natursti, spikkekurs) i 7 fylker: Østfold, Oslo, Buskerud, Vestfold, Vest-Agder, Møre og Romsdal og Finnmark. Ikke alt ble gjennomført i uke 42. Voksenopplæringsforbundet har bidratt økonomisk til gjennomføringen.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost