N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 5 - 07.10.2002


Statsbudsjettet og studieforbundene

Regjeringen har i forslag til statsbudsjett for 2003 foreslått å bevilge 201 millioner kr i tilskudd til studieforbundene. Det er en reduksjon på ca 9 millioner kr i forhold til årets tilskudd. Reduksjonen står i forhold til nedgangen i rapportert kursvirksomhet, slik at det i utgangspunktet ser ut til at timetilskuddet til lokalt studiearbeid bør kunne opprettholdes. Utfordringen til studieforbundene og deres medlemsorganisasjoner må være at vi blir flinkere til å utnytte de kronene vi får og at all gjennomført kursaktivitet blir rapportert.

Cecilie på plass

Studieforbundets nye studiekonsulent Cecilie Hänninen begynte 1. oktober. Sammen med studiekonsulent Terje Berntsen skal hun godkjenne studieplaner, gi råd og veiledning om studiearbeid, følge opp kontakten med medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene m.m. Begge jobber deltid. Terje treffes helst mandag - onsdag, Cecilie tirsdag - fredag.

10% økt studieaktivitet?

Det ligger an til 10% økning av antall gjennomførte studietimer i år. Alle de største medlemsorganisasjonene kan vise til flere gjennomførte kurs og studietimer pr. 1. oktober enn i 2001. Ny oppdatert studiestatistikk er igjen lagt ut på våre hjemmesider www.naturogmiljo.no Her finner du all lokal aktivitet som er registrert,- men du må la systemet få litt tid (5-30 sek) på å laste ned informasjonen.

Uthuling av jegerprøven

Fylkesmannen i Rogaland har stoppet et jegerprøvekurs i regi av en større forretning som i samarbeid med en videregående skole ville arrangere en forkortet utgave av jegerprøvekurset. Det er klare retningslinjer på hvordan dette kurset skal gjennomføres: 24 timer er obligatorisk, 6 timer kan gjøres som selvstudium. "Fylkesmannen er opptatt av at alle som vil ta jegerprøven skal ha et godt tilbud og et likt tilbud. Regelverket for jegerprøven er utarbeidet med nettopp dette for øye. Kommersialisering og uthuling av bestemmelsene virker i motsatt retning", sier Fylkesmannen. NJFF Rogaland og Studieforbundet følger spent med.

Uka for voksnes læring

Uka for voksnes læring arrangeres 14.-20. oktober over hele landet. I Oslo avholder Voksenopplæringsforbundet en stor konferanse 17.-18. oktober. Målet med uka er at flest mulig skal få vite at de frivillige organisasjoners studieforbund er veien til læring, engasjement og deltakelse. Mer informasjon kan du finne på http://www.vofo.no

Nordisk samarbeid om lederopplæring

Studieforbundet deltar i et nordisk 3-årig prosjekt om lederopplæring. Dansk Oplysnings Forbund utvikler en moduloppbygget ledertrening for ledere av aftenskoler, Studiefräjandet i Sverige vil bygge ut sitt lederutdanningsprogram, finnene utvikler sammen med sine medlemsorganisasjoner studiesirkelen og analyserer lederens betydning for kvalitet og innhold i sirkelene, mens vi i Norge har sett på målrettet opplæring og opplæringsplaner for medlemsorganisasjonene. Prosjektet er støttet av Nordisk ministerråd med 100 000 danske kroner i 2002.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost