N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 4 - 02.09.2002


Økende studieaktivitet - eller bedre rapporteringsrutiner?

Studieforbundet har til nå i år utbetalt over 1,6 mill. kroner i støtte til 1.152 lokale kurs. Det er mer enn noen gang tidligere på tilsvarende tidspunkt. Kursene har samlet over 10.000 deltakere, hvorav 4.000 har gjennomført opplæring til Jegerprøven. Studieledere og andre som vil følge med på organisasjonens studieaktivitet, kan nå laste ned oppdatert studiestatistikk fra www.naturogmiljo.no under "Studieaktivitet". Du kan få fram oversikt over hvert enkelt kurs sortert fylkesvis ved å klikke på organisasjonens navn. De mest brukte studieplanene for hver organisasjon kan også vises.

Årsmøte og Landskonferansen 2003 til Vestfold

Styret har bestemt å legge neste årsmøte og landskonferanse til Hotel Wassilioff i Stavern fredag 9. mai - lørdag 10. mai. Årsmøtet starter umiddelbart etter lunsjtid fredag. Lørdagen benyttes til faglig program. Årsmøtet består av representanter fra medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene, men styret utreder nå behovet for å ha fylkesavdelingene med på årsmøtene og fremmer eventuelt et forslag om vedtektsendring i den forbindelse. En spørreundersøkelse i sommer viste at de fleste medlemsorganisasjonene foretrakk å ha årsmøtet sentralt og på en hverdag, mens fylkesavdelingene ønsket å fortsette med helgearrangementer rundt om i landet. Ønske om faglig påfylling var så godt som alle enige om.

Alternative tilskuddsordninger?

Natur og Ungdom arrangerer kurs med mange deltakere og syns de får for lite tilskudd til disse kursene. De har kommet med innspill om alternative tilskuddsordninger, f.eks. at antall deltakere får betydning for tilskuddets størrelse. Styret utreder saken og vil se nøye på hvilke konsekvensr en eventuell endring vil innebære for fordelingen av tilskudd mellom medlemsorganisasjonene. Styret er opptatt av at Studieforbundet skal opprettholde et enkelt tilskuddssystem.

Klippe, klippe, sa kjerringa

Oppfinnsomheten for å holde rovdyr unna sau, later til å være upåklagelig i følge Jakt og Fiske. En sauebonde fra Brumunddal har hengt opp et 20 talls strømpebukser fylt med menneskehår i skogen der dyrene hans beiter, ut fra filosofien om at gråbein skyr lukten av mennesker.

Blåbær både for og imot

Blåbærsaft mot diaré er godt kjent i folkemedisinen. Spiser man hele bæret, med skall og frø, f.eks. i form av syltetøy, har dette merkelig nok en avførende effekt og egner seg bedre mot forstoppelse, kan vår 100-års jubilant - Nyttevekstforeningen - fortelle.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost