N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 1 - 30.01.2002


2001: Færre kurs og flere timer

Studieaktiviteten økte i 2001 med ca. 2% til 40.237 studietimer selv om antall kurs var betydelig færre enn tidligere. Dette skyldes først og fremst at "jegerprøvekurset" var utvidet fra 16 til 30 timer. NJFF økte studieaktiviteten sin med 7%, Kennelklubben med 9% og Natur og Ungdom med hele 50%. De mest brukte studieoppleggene var Jegerprøven (457 kurs), Dressur av hund (93 kurs) og Jordbruksforhandlingene (74 kurs).

Søknad om tilskudd til kurs

Før kursstart må det som tidligere sendes inn en søknad til Studieforbundet. Søknaden sendes fortrinnsvis fra Studieforbundets hjemmeside www.naturogmiljo.no, men det kan også fortsatt benyttes et skjema (ny og forenklet utgave i år) som sendes pr. post for dem som foretrekker det. Rutinene for søknad om tilskudd og rapportering av gjennomførte kurs er nærmere beskrevet på våre hjemmesider under "Tilskuddsregler". I løpet av årets 3 første uker har vi godkjent over 500 søknader om tilskudd til kurs (11.054 timer á kr. 70,-). De fleste søknadene er mottatt over nett!

Dette er 2002

År 2002 er FNs "kulturvernår". Det er også "Fjellenes år", "Rosenes år" og "Landbrukets Brannvernår". Og sikkert mye, mye mer. Her er tilbud og muligheter for mange. Merk deg også at uke 42 (14.-20. oktober) er avsatt til å markere "Uka for voksnes læring".

Salg av studiemateriell tilbake

Norges Jeger- og Fiskerforbund og Det norske hageselskap vil fra i år selv ta seg av alt salg av studiemateriell til sine kurs. Kommisjonssalget gjennom Studieforbundet har stadig gått ned. I utgangspunktet var ordningen tenkt som et servicetiltak overfor medlemsorganisasjonene som på den måten ble avlastet med pakking, ekspedering og fakturering av bøker og hefter. I tillegg skulle ordningen gjøre det enkelt for den lokale studieleder som kunne melde inn kurs og bestille nødvendig studiemateriell i én henvendelse. NJFF og Dnh mener nå å ha kapasitet til å ordne salget selv og at service overfor lokale kursarrangører er tilfredsstillende ivaretatt.

Ekstraordinære tilskudd til fylkesavdelingene

I de fylkene som ikke bevilger midler til studiearbeid i studieforbundene, får fylkesavdelingene våre spesielt vanskelige arbeidsforhold. Styret har derfor vedtatt at disse kan søke Studieforbundet om ekstraordinært tilskudd. Dersom fylkesavdelingen har konkrete og begrunnete planer for tiltak som fremmer studiearbeidet i medlemsorganisasjonene i fylket, er Studieforbundet innstilt på å hjelpe til økonomisk. Ta eventuelt kontakt med studiekonsulent Terje Berntsen.

Nye studieplankataloger

Studieforbundet har i samarbeid med Norges Jeger- og Fiskerforbund utarbeidet en ny, ajourført kurskatalog for 2002 med omtale av de 21 mest aktuelle kursoppleggene for NJFF-foreningene. Selve studieplanen for hvert enkelt kurs finnes på Studieforbundets hjemmeside. Et tilsvarende opplegg med ny, ajourført oversikt over Studietilbud for 2002/03 for Hageselskapet er under arbeid.

Departementet skifter navn

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet endret navn til Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD) fra 1. januar i forbindelse med at kirkesaker ble overført til Kultur- og kirkedepartementet.

De ukjente studieforbundene

Det er 22 godkjente studieforbund i Norge. Folkeuniversitetet og AOF har du hørt om. Det er kanskje ikke så rart at mange aldri har hørt om "Studieforbundet natur og miljø". Vi er mye mindre. Og når vi arrangerer kurs, er det lokallagets navn som profileres. Over 20% av NJFF-foreningene svarte i en undersøkelse at de aldri hadde hørt om Studieforbundet natur og miljø. Studieforbundets navn skal stå på kursbeviset deltakerne får etter fullført kurs. Men kanskje skulle vi være flinkere til å profilere vårt studieforbund overfor våre egne?

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost