N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 3 - 19.10.2001


Statsbudsjettet svekker studieforbundene

I forslag til Statsbudsjett for 2002 foreslås det å bevilge 210 mill. kroner til arbeid i studieforbundene. "Formålet med tilskottet er å medverke til at studieforbunda og medlemsorganisasjonane deira kan tilby opplæring for vaksne. Av omsyn til det samla budsjettopplegg er budsjettforslaget for 2002 redusert med 10 mill. kroner samenlikna med løyvinga for 2001", står det i Stortingsproposisjonen. Voksenopplæringsforbundet mener at forslaget i Statsbudsjettet vil svekke arbeidet i studieforbundene og krever en begrunnelse for den foreslåtte reduksjonen, se www.vofo.no. Kanskje blir vedtaket i Stortinget et annet?

Pedagogisk utviklingsarbeid i 2002

Med forbehold om Stortingets godkjenning ytes det tilskudd til pedagogisk utviklingsarbeid for 2002. Tilskuddet gis etter søknad til avgrensede prosjekter som stimulerer til nyskaping i studieforbundene og fjernundervisningsinstitusjonene. Prosjektene bør ha allmenn interesse og overføringsverdi. Søknadsskjema med veiledning finnes på www.vox.no. Søknad skal sendes via Studieforbundet innen 8. november. Ta eventuelt kontakt med terje.berntsen@naturogmiljo.no

Reisestipend i 2002

Det vil også for 2002 bli delt ut reisestipend til studiereiser til utlandet for lærere, studieledere og instruktører som arbeider med voksenopplæring i studieforbund eller deres medlemsorganisasjoner. Stipendet er individuelt og kan ikke søkes av grupper, institusjoner, organisasjoner eller lignende. Søknad sendes på eget skjema til Voksenopplæringsforbundet via eget studieforbund innen 23. november. Eventuelle spørsmål kan rettes til terje.berntsen@naturogmiljo.no.

1,7 millioner utbetalt i tilskudd

Pr. 1. oktober hadde Studieforbundet utbetalt 1,7 mill. kroner til 1.216 gjennomførte studietiltak hittil i år. Det er fortsatt like mange kurs som ennå ikke er ferdigmeldt. Vil årets tilskuddsramme på 3 mill. kroner holde? Vi minner om at ferdigmeldinger må være innsendt senest 3 måneder etter siste kursdag, ellers bortfaller tilsagn om støtte. NJFF har gjennomført færre kurs enn i fjor, men rapporterer flere studietimer siden jegerprøvekursene er økt fra 16 til 30 timer. Studieaktiviteten i NKK er uendret i forhold til fjorårets septembertall, mens NBS og 4H ligger foreløpig litt dårligere an. Fylkesoversikten viser at det er gjennomført flest kurs i trøndelagsfylkene - som i fjor. For øvrig viser vi til Studieforbundets egen hjemmeside www.naturogmiljo.no som oppdateres hver måned når det gjelder studieaktivitet i medlemsorganisasjonene og lokallag.

Ny "grønn hverdag"

Studieforbundets nye medlemsorganisasjon Miljøheimevernet lanserer nå et nye tilbud til miljøinteresserte forbrukere: "Grønn hverdag". Det er en pakke av informasjons- og aktivitetstilbud, der folk kan velge nettopp det som passer dem best. Ett av elementene er Miljøheimevernets nye nettsted www.gronnguide.no

Personlig Kompetanse Dokument (PKD)

Det dreier seg om en dokumentasjonsordning for å få anerkjennelse for erfaringer fra frivillig arbeid overfor opptaksinstanser til skoler, arbeidsliv m.m. Et element her er gjennomførte kurs i studieforbundenes regi. Barne- og Ungdomsrådet i Aust-Agder tok initiativ til et utviklingsprosjekt hvor målet var å lage en allmenngyldig "selvangivelse" for frivillig aktivitet. Hogne Prestegård deltok på siste studieledermøte og fortalte fra dette spennende prosjektet. De som ikke var der, kan lese mer på www.bur.no.

Landskonferanse på Elverum 3-5. mai 2002

Neste års landskonferanse og årsmøte finner sted helgen 3.-5. mai på Elverum med fylkesavdelingen i Hedmark som "teknisk arrangør". Medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene vil bli invitert til å sende sine representanter til samlingen.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost