N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 2 - 31.08.2001


To nye medlemsorganisasjoner

På årsmøtet i Bodø før sommerferien ble to nye medlemsorganisasjoner tatt opp i Studieforbundet. Det var Miljøheimevernet og Hest og Helse.

Miljøheimevernet er et nettverk av frivillige organisasjoner, grupper og enkeltpersoner. Formålet med virksomheten er å hjelpe husholdninger, organisasjoner og institusjoner til mer miljøvennlige valg i hverdagen. Øverste organ er et råd med representanter fra 18 frivillige organisasjoner, hvorav flere er medlemmer i Studieforbundet. Miljøheimevernet planlegger nå et nytt informasjons- og aktivitetsopplegg for publikum, der studiegrupper inngår som et viktig element. Miljøheimevernet har ca. 30 ansatte medarbeidere fordelt på 12 fylkeskontorer og et hovedkontor i Oslo. http://www.mhv.no

Hest og Helse er en landsdekkende organisasjon som ble opprettet i 1971. Formålet er å fremme bruk av hest i helsesammenheng og aktivt medvirke til optimal kvalitet i bruk av hest i arbeidet med å bedre fysisk, psykisk og sosial helse. En av organisasjonens hovedoppgaver er å drive kunnskapsoppbygging om bruk av hest i helsearbeid gjennom kursaktiviteter, seminar og deltakelse i relevante arrangementer. Bak organisasjonen står 45 rideklubber, 18 hesteavlsorganisasjoner og 110 personlige medlemmer. Sekretariatet befinner seg på Norsk Hestesenter, Starum. http://www.nhest.no

Månedlig studieaktivitets-oversikt på nettet

Ved månedsskiftet legges det ut ajourført oversikt over studieaktivitet fordelt på organisasjoner og lokallag på Studieforbundets hjemmeside. Denne tjenesten er åpen for alle interesserte og erstatter tidligere praksis med å sende ajourførte lister til medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene hver måned. Ved utgangen av august var det registrert til sammen 2.192 kurs (innmeldte og ferdigmeldte) og utbetalt kr. 1.570.497,50 i tilskudd til ferdigmeldte kurs. http://www.naturogmiljo.no

Besøk i medlemsorganisasjonene

Studieforbundet vil i løpet av høsten forsøke å besøke flest mulig av medlemsorganisasjonene. Fra Studieforbundets side ønsker vi bl.a. å drøfte opplæringsplaner, kurstilbud, interninformasjon om Studieforbundet og studiestatistikk. Vi har allerede besøkt Miljøheimevernet. Videre er det avtalt møter med:
4. september: Norges speiderforbund
5. september: Norges Jeger- og Fiskerforbund
6. september: Den Norske Turistforening
26. september: Natur og Ungdom
26. september: Det norske hageselskap
Flere organisasjoner som ønsker besøk, tar kontakt direkte med terje.berntsen@naturogmiljo.no

Øystein Eikeseth gjenvalgt som styreleder

Øystein Eikeseth fra Norsk Kennel Klub ble gjenvalgt som styreleder for 1 år på Studieforbundets årsmøte 10. juni på Saltstraumen Hotell utenfor Bodø. I styret for øvrig sitter Heidi K. Erlandsen fra Den Norske Turistforening, Knut Erik Risvik fra Norges Jeger- og Fiskerforbund, Merete Furuberg fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Terje Henriksen fra fylkesavdelingen i Buskerud.

- Oppretthold dagens aldersgrense på 14 år!

Årsmøtet vedtok en uttalelse om å opprettholde dagens aldersgrense på 14 år for deltakelse i studiearbeid i studieforbundenes regi. Uttalelsen ble sendt statsråd Trond Giske, Voksenopplæringsforbundet, andre studieforbund og pressen. http://www.naturogmiljo.no/organisasjon/arsmote/01-uttalelse.asp

Ny kursserie i agility

Stovner Hundeklubb har laget en kursserie i agility som bygger videre på kurset ”Agility for nybegynnere”. Serien inneholder ”Agility for begynnere – nivå 2”, ”Agility for øvede utøvere” og ”Agility for konkurranseutøvere”. De 3 nye kursene har studieplannummer 6188, 6189 og 6190. Kursene er på henholdsvis 22, 24 og 24 timer. Planene sendes gratis på forespørsel.

Stikkprøvekontroll i høst

Studieforbundet har lagt opp til enkle administrative rutiner for fordeling av tilskudd til studietiltak. Dette innebærer at tilskudd utbetales når vi mottar ferdigmeldingsskjemaet i utfylt stand. Arrangøren (lokallaget) har ansvaret bl.a. for å ta vare på alle utgiftsbilag for studietiltaket og legge dette frem ved kontroll. Studieforbundet vil også i høst gjennomføre en stikkprøvekontroll av tilfeldig utvalgte studietiltak for å kontrollere at regler og forskrifter er riktig forstått og etterleves. Studieforbundet er ansvarlig overfor departementet at statstilskuddet blir benyttet til opplæring i h.t. innsendte fremmøtelister og godkjente studieplaner. Den som undertegner ferdigmeldingen innestår for riktigheten av opplysningene på skjemaet. Erfaringer fra tidligere kontrollrunder har vært positive.

Kurs i Oppland

Fylkesavdelingen I Oppland inviterer til kurs om "Å holde kurs for voksne" helgen 3-4. november på Honne kurs- og konferansesenter mellom Gjøvik og Lillehammer. Deltakeravgift kr. 400 dekker enkeltrom, mat og undervisning. Påmelding til Per Morten Ellewsen tlf. 932 23 199 innen 12. oktober.

Studiekonferanse i Østfold

Gratis kurs med middag og kaffe kan fylkesavdelingen i Østfold tilby lørdag 3. november på Høks kafeteria v/E6 i Skjeberg. Jan Hæckert vil snakke om ulv og planene for etablering av natur- og villdyrpark i Østfold. Det vil bli gitt informasjon om studiearbeid, tilskuddsmuligheter m.v. Påmelding til Gunner Bertelsen, tlf/fax 69 32 70 80.

Uka for voksnes læring

For fjerde år på rad skal "Uka for voksnes læring" gå av stabelen med Voksenopplæringsforbundet (Vofo) som prosjektansvarlig. Årets "uke" finner sted 15.-21. oktober. "Uka" skal kaste lys over mangfold, metoder og muligheter for å motivere voksne for læring. http://www.vofo.no/uka

Spar porto - bruk e-post

I et forsøk på å spare portokostnader, kommer denne utgaven av NM-nytt som e-post til medlemsorganisasjoner og fylkesavdelinger i den utstrekning vi har fått oppgitt e-post adresse. NM-nytt kan da enkelt videresendes i organisasjonen til fylkesledd, andre medarbeidere m.v. som er registrert med e-post adresser.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost