N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 1 - 08.03.2001


TIMESATSEN ØKES IGJEN: KR. 70,- PR. TIME

Styret har vedtatt at tilskudd til lokalt studiearbeid i Studieforbundet skal økes til 70,- kr pr. studietime. Maksimalt utbetalt tilskudd heves fra 2.000 kr til 3.000 kr. pr. kurs. Vedtaket gis tilbakevirkende kraft for alle kurs som er innmeldt etter 1. januar.

Studieaktiviteten i 2000 ble mindre enn forventet og avsatt beløp til tilskudd til lokalt studiearbeid ble ikke brukt opp. Styret håper at dette vil være med på å stimulere til økt studieaktivitet i foreninger og lag!

NYTT EDB-PROGRAM I INNKJØRINGSFASEN

Studieforbundet har begynt å registrere kursaktiviteten ved hjelp av et nytt EDB-program utviklet i regi av Voksenopplæringsforbundet. Programmet er nå i drift i flere studieforbund, men fortsatt er ikke alle detaljer på plass. I innkjøringsfasen ber vi om forståelse hvis ting tar litt lengre tid enn de pleier.

ÅRSMØTET 10. JUNI: "NY KUNNSKAP OG KOMPETANSE TIL FLERE"

"Ny kunnskap og kompetanse til flere" er målet for Studieforbundets virksomhet i forslaget til ny langtidsplan som legges fram for årsmøtet. Ordfører Eivind Thune fra Hageselskapet er klar til å lede møtet som er lagt til søndag 10. juni på Saltstraumen Hotel utenfor Bodø. Medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene er invitert til Landskonferansen samme sted helgen 8.-10. juni. Påmeldingsfrist er 11. mai.

FORSLAG OM 16-ÅRS ALDERSGRENSE FOR DELTAKELSE PÅ VOKSENOPPLÆRINGSKURS

Et utvalg som har kommet med forslag til nye tilskuddsregler for voksenopplæringstiltak, foreslår bl.a. at nedre aldersgrense heves til 16 år fra og med år 2004. Regelverkutvalget mener det er behov for å markere at studieforbundene har opplæring av voksne som arbeidsfelt. Dette vil være med på å legitimere og styrke sektoren som det den er ment å være: Et tilbud til voksne. Hvorvidt aldersgrensen på et senere stadium bør økes til 18 år, mener utvalget bør vurderes i sammenheng med andre tilskuddsordninger til barn og unge.

Styret i Studieforbundet frykter at hvis dette blir vedtatt, kan konsekvensene for Studieforbundet natur og miljø bli dramatiske. Styret vil benytte anledningen til å si tydelig i fra til departementet innen fristen for høringsuttalelser 2. mai. Årsmøtet i fylkesavdelingen i Nord-Trøndelag mener at aldergrensen bør gå på det året deltakerne fyller 12 år.

LYDBOK TIL JEGERPRØVEKURS

Jegerprøveboka innlest på kassett sendes i disse dager ut til en rekke lokale foreninger som skal sette i gang jegerprøvekurs. Vi vet at 8% av den voksne befolkningen har store lese- og skrivevansker, og ytterligere 22% har problemer med å få med seg innholdet av det de leser.

- Det er meningen at instruktørene kan låne ut kassettene gratis til de som måtte ønske det. Ved å gjøre terskelen for å få hjelpemidler så lav, håper vi å bidra til at de deltakerne som ellers ville hatt problemer med å komme gjennom Jegerprøveboka, får en "lettere reise" frem til eksamen, sier studiekonsulent Terje Berntsen.

FRA GRUNNKURS TIL HØYSKOLEKOMPETANSE I TURISTFORENINGEN

Den Norske Turistforening har fått kr. 100 000,- til pedagogisk utviklingsarbeid i 2001. Prosjektet "Helhetlig kursutdanning i DNT: Fra grunnkurs til Høyskolekompetanse" vektlegger at kursene skal være kvalitetssikret og samtidig fleksible, brukertilpassede og godt dokumenterte. Samarbeid med andre aktører utenfor egen organisasjon står sentralt, og DNT ser spesielt med spenning på samarbeidet med høyskolesystemet.

NY STUDIEPLANKATALOG

En ny utgave av "Utvalgte studieplaner" foreligger. Det er en papirkopi av den elektroniske utgaven av studieplankatalogen som finnes på Studieforbundets hjemmesider. Her presenteres omtale av ca. 150 godkjente planer. Fra hjemmesidene han du selv hente ut selve studieplanen for de mest etterspurte kursoppleggene.

UTFORDRINGER FOR NJFF

Et nytt kurs har kommet fra Norges Jeger- og Fiskerforbund. Kurset tar utgangspunkt i handlingsprogrammet som ble vedtatt på landsmøtet i november. Gratis kurshefte har bakgrunnsmateriale for gode samtaler rundt handlingsprogrammet, og samtidig noen utfordringer jegerne og fiskerne står overfor i tiden fremover. Studieplanen er godkjent for 12 timer og har studieplannummer 3470.

- Studieopplegget kan enklest gjennomføres som en studiering innmeldt i Studieforbundet natur og miljø. Dermed vil også foreningene være berettiget til tilskudd til gjennomføringen, sier nyvalgt leder i NJFF Torstein Moland.

HOTELLAVTALER

Vi minner om at Voksenopplæringsforbundet (Vofo) har avtaler med både Rica- og Scandic-hotellene i Norge for inneværende år. Avtalene gir Studieforbundet og dets medlemsorganisasjoner gunstige spesialpriser på hoteller over hele landet.

UKA FOR VOKSNES LÆRING TIL HØSTEN IGJEN

For fjerde år på rad skal "Uka for voksnes læring" gå av stabelen med Voksenopplæringsforbundet (Vofo) som prosjektansvarlig. Årets "uke" finner sted 15.-21. oktober. "Uka" skal kaste lys over mangfold, metoder og muligheter for å motivere voksne for læring.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost