N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 3 - 06.09.2000


INNMELDING AV KURS OVER INTERNETT

Stadig flere studieledere bruker Internett når de skal melde inn nye kurs. - Dette er den enkleste og raskeste måten, mener de som har forsøkt seg. Først finner de hjemmesiden til Studieforbundet

http://www.naturogmiljo.no

Øverst på siden klikker de så på "Innmelding av nye kurs" og det kommer frem et skjema som må fylles ut med informasjon om kurset. Bl.a. må studieplannummeret og dato for kursstart kunne oppgis. Så trykkes knappen "Send" og informasjonen blir sendt til Studieforbundet som e-post. Det kommer da opp en bekreftelse på skjermen som forteller at du om noen dager vil få tilsendt pr. post det kjente skjemaet som må fylles ut og returneres Studieforbundet når kurset er ferdig.

På studieforbundets hjemmeside finner du også linker til alle medlemsorganisasjonene, studieplankatalogen med linker til de mest brukte studieplanene, ajourførte tilskuddsregler m.m.

INTERN KONTROLL AV FERDIGMELDINGER

Studieforbundet har lagt opp til enkle administrative rutiner for fordeling av tilskudd til studietiltak. Dette innebærer at tilskudd utbetales når vi mottar ferdigmeldingsskjemaet i utfylt stand. Arrangøren (lokallaget) har ansvaret bl.a. for å ta vare på alle utgiftsbilag for studietiltaket og legge dette frem ved kontroll.

Studieforbundet vil i høst gjennomføre en stikkprøvekontroll av tilfeldig utvalgte studietiltak for å kontrollere at regler og forskrifter er riktig forstått og etterleves. Studieforbundet er ansvarlig overfor departementet at statstilskuddet blir benyttet til opplæring i h.t. innsendte fremmøtelister og godkjente studieplaner. Den som undertegner ferdigmeldingen innestår for riktigheten av opplysningene på skjemaet

NORD FOR POLARSIRKELEN

Neste år samles representanter fra medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene til Landskonferanse og årsmøte helgen 8.-10. Juni ved Saltstraumen utenfor Bodø. Styret har takket ja til invitasjonen fra fylkesavdelingen i Nordland. Odd Sjøvoll gleder seg til å vise frem Nordland for resten av Norge.

EIVIND HOKSTAD ER DØD

Eivind Hokstad døde i sommer. Han var i perioden 1984 - 1989 generalsekretær i Studieforbundet. Han utviklet det data-programmet Studieforbundet benytter til sin kursadministrasjon og hadde vedlikeholdsansvar for dette frem til sin død. Eivind ble 50 år.

ORG./STUDIELEDERKURS I BODØ

Fylkesavdelingen I Nordland inviterer til organisasjons/ studielederkurs i Bodø helgen 4.-5. november. Fra Studieforbundet sentralt deltar studiekonsulent Terje Berntsen. Påmelding til Odd Sjøvoll, tlf. 75 58 34 16.

DAGSKONFERANSE I ØSTFOLD

Gratis kurs med middag og kaffe kan fylkesavdelingen i Østfold tilby lørdag 4 november. Finn Grimsgaard vil snakke om studiearbeid: Hvordan gjennomføre kurs og hvordan få tilskudd? Påmelding til Gunner Bertelsen, Rødsdalen 22, 1621 Gressvik.

FRIVILLIGHETSÅR

FN har utropt 2001 til et internasjonalt år for frivillighet: Et år der frivillig innsats og frivillige organisasjoner skal settes i sentrum.

NYE TILSKUDDSREGLER UTREDES

Departementet nedsatte i fjor et utvalg som skulle gjennomgå og komme med eventuelle forslag til nye felles regler for tilskudd til studieforbundenes og fjernundervisningens voksenopplæring. Utvalgets innstilling vil foreligge i løpet av september. Det forventes at utvalget vil foreslå en felles studieplanmodell og normering som overflødiggjør bl.a. minstekrav til deltaker- og timetall. Den generelle aldersgrensen for voksenopplæring vil trolig bli foreslått hevet til 16 år. Departementet vil innhente høringsuttalelser før eventuelle nye regler blir fastsatt. Det kan neppe skje før fra 2002.

NY KUNNSKAP

- Hva som er relevant kunnskap forandres stadig raskere. Kravet er at vi hele tiden må tilegne oss ny kunnskap. (Trond Giske)

BY PÅ NÆRHET

I kjølvannet av kompetansereformen og teknologiens stadige muligheter, dukker nye aktører opp på arenaen som i 150 år har vært "vår". Det er i tiden å satse på nett. Men alt det nye er ikke nytt, og tiden har ikke alltid rett. De nye nettbaserte tilbudene byr på undervisning i egen stue og på egen arbeidsplass. Men de byr ikke på nærhet.

I disse opphetede kompetansetider er et kjølesystem godt å ha. Ha is i magen! Flere ferske erfaringer med individbasert elektronisk overføring av informasjon og kunnskap peker på at den mangler viktige lenker i læringskjeden; den sosiale dimensjon, det menneskelige møte, dialogen, erfaringsutvekslingen.

Studieforbundene og medlemsorganisasjonene er gode både på lenker og linker. Best er vi på nærhet. Behovet for nærhet i voksenopplæringen består, selv om tiden går.

11 DELTAKERE PÅ HVERT KURS

Det var i gjennomsnitt elleve deltakere på hvert kurs ifølge offisiell udanningsstatistikk for 1999 fra Statistisk Sentralbyrå. Drøyt 55 prosent av alle deltakerne på kurs i regi av studieforbundene var kvinner. Det ble i 1999 avholdt totalt 61 319 kurs, 109 færre enn i 1998. 2 397 av disse kursene gikk i regi av Studieforbundet natur og miljø. Arbeidernes Opplysningsforbund som er størst, hadde 12 218 kurs.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost