N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 4 - 01.11.1999


- SEND INN DE SISTE FERDIGMELDINGENE!

Ved utgangen av oktober var det ferdigmeldt 1.774 kurs. Det er 79 flere kurs enn på tilsvarende tidspunkt i fjor. - Send inn ferdigmelding så snart kurset er avsluttet! Nå er reglen at kursarrangører som har fått tilsagn om støtte til kurs, må sende inn ferdigmelding senest 3 måneder etter siste kursdag eller senest 15. januar 2000 for kurs arrangert i år. Ellers bortfaller tilsagnet om støtte. - Det skjer at vi får tilsendt ferdigmeldinger med svært mangelfulle fremmøteregistreringer. Dato for kursdager er ikke påført, klokkeslett fra/til er ikke utfylt, det er ikke anført hvor mange timer den enkelte deltaker har vært til stede osv. Da må vi ringe eller skrive og i verste fall sende ferdigmeldingen i retur for å få den skikkelig utfylt før vi kan utbetale tilskudd!

FYLKESAVDELINGENE ER VIKTIG

Fylkesavdelingene i Studieforbundet er et viktig supplement i arbeidet med å stimulere til studieaktivitet i lokallagene. Fylkesavdelingene tilbyr kurs for lokale studieledere, formidler informasjon og kan være en kilde til gjensidig inspirasjon. Fylkesavdelingene skal

I vedtektene står det at årsmøtene skal avholdes innen 15. mars. Styret i fylkesavdelingen er ansvarlig for innkalling og utsending av sakspapirer. Årsmøtet skal behandle årsmelding og regnskap, vedta arbeidsplan og budsjett og foreta nødvendige valg. Ofte kombineres det formelle årsmøtet med generell informasjon om studiearbeid, tilskuddsregler etc. I neste nummer av NM-nytt håper vi å kunne presentere en komplett liste over tid og sted for årsmøtene i fylkene.

ALLE LOKALLAG BØR HA EN STUDIELEDER

Alle lokallag bør ha en egen studieleder som holder seg orientert om søknadsrutiner og tilskuddsregler. Og som sørger for at alle kurs som gjennomføres blir registrert i Studieforbundet. Opplysninger om tilskuddsregler og søknadsskjema får du ved å kontakte Studieforbundet eller gå inn på vår Internett-hjemmeside: http://home.sol.no/~natmil/. Årets tilskuddssats er kr. 63,- pr. studietime.

REISESTIPEND FOR ÅR 2000

Lærere, studieledere og instruktører som arbeider med voksenopplæring i studieforbund, kan nå søke om reisestipend til studiereise til utlandet neste år. Studiereisen skal ha sammenheng med den voksenopplæring søkeren er engasjert i. Søkeren bør også legge vekt på muligheten for nettverkbygging nasjonalt og internasjonalt for å øke betydningen av den enkeltes reise. Søknad skrives på fastsatt skjema og må være Studieforbundet i hende senest 25. november.

STUDIERINGEN

Studieringen er et velkjent begrep innen voksenopplæring i Norge. En studiering er noe annet enn en liten skoleklasse. Det er ingen lærer i studieringen, alle er i prinsippet elever. Alle har ansvar for å hjelpe hverandre med å søke kunnskap og informasjon. Opplæringsformen er effektiv, bl.a. fordi den formes av deltakerne og får det innholdet som deltakerne selv ønsker. Arbeidsformen gir alle mulighet til å delta, påvirke og beslutte. Dette representerer verdifull erfaring for deltakerne og kan skape positive ringvirkninger på mange plan.

Studieringen er en opplæringsform som koster lite, aktiviserer deltakerne og gir god læringseffekt. Det må ikke være for mange deltakere i en studiering. Fra et pedagogisk synspunkt vil 6-8 personer være en passende gruppestørrelse. Overstiger antallet 12 personer, bør gruppen deles i to studieringer.

BERGEN NESTE

Landskonferansen og årsmøtet neste år legges til Rica Plaza Hotel i Bergen 12.-14. mai med fylkesavdelingen i Hordaland som teknisk arrangør. Saker som medlemsorganisasjonene eller fylkesavdelingene ønsker behandlet på årsmøtet, må være innsendt til styret senest 1. februar 2000. Samme frist gjelder for forslag til valgkomiteen.

GRATIS UNDERVISNINGSLOKALER FOR VOKSENOPPLÆRING

"Undervisningslokaler der driftsutgiftene dekkes av det offentlige skal stilles til rådighet uten utgift for arrangørene ved voksenopplæring med tilskudd etter denne lov", heter det i Lov om voksenopplæring § 21. Dette gjelder skolelokaler og omfatter utgifter til ordinært renhold, lys, varme og tilsyn fra mandag til fredag i undervisningsåret. Opplæringen må være avsluttet senest klokken 21.00. Statens utdanningskontor i fylket tar seg av henvendelser dersom ordningen ikke fungerer som forutsatt. Voksenopplæringsforbundet i fylket kan også være behjelpelig hvis det er nødvendig.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost