N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 3 - 01.09.1999


NY STUDIEPLAN-KATALOG

Forutsetningen for tilskudd til studiearbeid er at opplæringen følger en godkjent studieplan. Ved innmelding av studietiltak skal det alltid oppgis hvilken studieplan som brukes. I Studieforbundets nye studieplan-katalog for år 2000 presenteres omtale av ca. 160 godkjente studieplaner. Studieplanene er tilrettelagt med tanke på organisasjonenes primære brukere og er derfor ulike i utformingen. Noen planer er enkle, laget av lokale lag. Andre er fyldigere med bøker og hefter som hører til studieplanen. Den nye katalogen vil være ferdig trykket til 1.oktober. Har du tilgang til Internett, kan du allerede nå lese den på Studieforbundets hjemmeside http://home.sol.no/~natmil/

MEDLEMSORGANISASJONENE SAMLET PÅ "NETTET"

På årsmøtet i Molde ble det vedtatt at studieforbundet skulle etablere egen hjemmeside på Internett. Der kan du nå finne en oversikt over Studieforbundets medlemsorganisasjoner med linker til organisasjonenes egne hjemmesider. Videre kan du foreløpig lese bl.a. tilskuddsregler, studieplan-katalogen og adresser til fylkesavdelingene. Internett-adressen er: http://home.sol.no/~natmil/

KVALITETSSYSTEM PÅ EGEN GARD

For å kunne produsere kvalitetsvarer er det nødvendig å ha rett kompetanse. Produksjon av kvalitetsvarer fra landbruket forutsetter kunnskap på mange områder. Studietilbudet "Kvalitet på garden", som ble lansert høsten 1998, danner grunnlag for å etablere et kvalitetssystem på egen gard. I studieåret 1999-2000 startes det opp tre nye tilbud:

Bruksforskriften - landbruket og forskrift om bruk av arbeidsutstyr

Studieplannummer 4188 - 16 timer Trygg og sikker bruk av maskiner og redskaper og bondens ansvar for dokumentert opplæring om dette. Kursboka bygger på ny forskrift om bruk av arbeidsutstyr.

Kulturlandskap og miljøtiltak (MRP II)

Studieplannummer 2369 - 20 timer Bærekraftig utvikling, kulturminner og biologisk mangfold. Andre emner er jordpakking, energi, erosjon og avfallshåndtering. Hjelp til å lage skjøtselsplan for kulturlandskapet og plan for miljøtiltak på eget bruk.

Bonden som arbeidsleder

Studieplannummer 3440 - 16 timer Bondens funksjon og ansvar som bedriftsleder med fokus på lederrollen, ikke på økonomi. Motivasjon, trivsel, kommunikasjon og andre mellommenneskelige forhold. Spesielt blir forhold omkring avløserordningen vektlagt.

DET NYE STYRET

Etter valgene på årsmøtet 30. mai har styret denne sammensetningen:

I løpet av høsten er det planlagt styremøter 17/9 og 2/12.

BERGEN NESTE

Landskonferansen og årsmøtet neste år legges til Hordaland med fylkesavdelingen som teknisk arrangør, har styret vedtatt. Det var på årsmøtet i Molde i våres at Odd Furuseth inviterte Studieforbundet til å legge landskonferansen i år 2000 til Hordaland.

TUSENÅRSTREET

Landbruksdepartementet vil neste år forære alle landets kommuner ett eller flere trær for å markere tusenårsskiftet og sitt eget 100-års jubileum. For å få gjennomført denne treaksjonen har departementet inngått samarbeid med bl.a. Det norske hageselskap. - For øvrig oppfordres alle lokale lag og foreninger til å samarbeide om treplantingen!

TUSENÅRSILDEN

På nyttårsaften kl. 17 skal varder tennes over hele landet og store deler av befolkningen skal kunne se de store bålene som symboliserer vårt felles ønske om fred i det nye årtusenet. Bak denne aktiviteten finner vi bl.a. Speiderforbundet og Turistforeningen.

"MOTIVASJON FOR DELTAKELSE"

Nasjonal uke for voksnes læring arrangeres 3.-8. september. Målet med uka er å styrke voksnes rett, motivasjon og mulighet til læring ut fra egne forutsetninger, gjennom å synliggjøre mangfoldet i aktiviteter, metoder og tilbydere i feltet, i følge Voksenopplæringsforbundet som koordinerer arbeidet med uka.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost