N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 2 - 09.04.1999


TUDIEFORBUNDET PÅ VEI OPPOVER IGJEN

Med 2.404 kurs og 42.186 studietimer i 1998 har Studieforbundet tatt igjen tilbakegangen fra 1997. Det er seks "store" medlemsorganisasjoner som står for 94% av studieaktiviteten. Årsmeldingen for 1998 er sendt alle medlemsorganisasjoner og fylkesavdelinger sammen med andre sakspapirer til årsmøtet i Molde 28.-30. mai. Andre som ønsker årsmeldingen, kan kontakte Studieforbundet direkte.

SISTE FRIST FOR INNSENDING AV FERDIGMELDINGER

Styret har vedtatt at kursarrangører som har fått tilsagn om støtte til kurs, må sende inn ferdigmelding senest 3 måneder etter siste kursdag. For kurs som avsluttes etter 15. oktober i år er fristen 15.januar 2000. Ellers bortfaller tilsagnet om støtte.

EKSTRATILSKUDD TIL KSL-KURS

Til nå er det innmeldt 144 kurs i "Kvalitet på garden" gjennom Studieforbundet. Målet er at 20.000 norske bønder i løpet av 1998-99 skal gjennomgå kurs i kvalitetssikring. Det er inngått en avtale om økonomiske virkemidler til KSL-arbeid utover ordinære voksenopplæringsmidler. I tillegg til det ordinære timetilskuddet på 63 kroner, vil disse kursene ved ferdigmelding automatisk få utbetale et ekstratilskudd på 250 kroner. Til fellestiltak for flere studieringer kan det søkes om dekning av utgifter til bl.a. foredragsholder, møtelokaler, servering og annonsering. Ta kontakt med studiekonsulent Terje Berntsen.

PRAKTISK OBLIGATORISK JEGERPRØVE-KURS

Pr. 1. april var det innmeldt 331 praktisk obligatoriske kurs til Jegerprøven. Dette er ca. 30% flere enn det Studieforbundet har registrert på samme tidspunkt de siste årene. Kurset er obligatorisk for alle som vil avlegge Jegerprøven og kommer i tillegg til en teoretisk eksamen. Formålet med Jegerprøven er å oppfylle Viltlovens krav om forsvarlig viltforvaltning og human og sikker jaktutøvelse. Til det praktisk obligatoriske kurset finnes en arbeidsbok som medlemsorganisasjonene kan bestille fra Studieforbundet for kr. 5 + porto.

ÅRETS FUGL

Kråka har lenge vært en omstridt art i norsk viltforvaltning. Fortsatt lever mange tvilsomme holdninger og oppfatninger om denne fuglen. Derfor har Norsk Ornitologisk Forening valgt kråka til Årets Fugl 1999.

4H-DAGEN

Den 4. mai i år er det 63 år siden lovene til Landslaget for Norske Jordbruksklubber ble vedtatt i ekstraordinært rådsmøte. Dette er grunnen til at 4. mai nå er valgt til 4H sin dag.

EN STUDIETIME ER 45 MINUTTER

Departementet definerer nå en studietime til 45 minutter. Men antall studietimer som får tilskudd kan ikke overstige antall klokketimer. Det er ikke anledning til å foreta en systematisk eller matematisk omregning av samlet møtetid til 45-minutters enheter. Pauser er viktige i alle former for opplæring.

VELFORBUNDET 25 ÅR

Norges Velforbund kan i år markere at de i 25 år har vært en selvstendig organisasjon, forteller Knut Enger. Tidligere var de en del av Det Kgl. Selskap for Norges Vel. Velhistorien går faktisk helt tilbake til 1754. I dag organiserer Norges Velforbund over 7000 lokale velforeninger under mottoet "Medvirkning i praksis". Det er forventet at Velforbundet i nær fremtid vil vedta en ny organisasjonsplan med både kommune- og fylkesledd.

NY LEDER I FINNMARK

Fylkesavdelingen i Finnmark har valgt Birger Dervo, NJFF, til ny leder etter Britta Johansen, 4H, som slutter etter mange engasjerte år til beste for voksenopplæringen i Finnmark.

NY LEDER I OPPLAND

I Oppland har Kjell Arne Kaus fra 4H overtatt etter Grethe Hagen fra Birøkterlaget.

TAKKER FOR GODT SAMARBEID

Norges Birøkterlag som nå har avsluttet sitt medlemskap i Studieforbundet natur og miljø, takker for godt samarbeid gjennom mange år. Birøkterlaget har alltid følt seg hjemme og godt mottatt både sentralt og i fylkene, skriver daglig leder Trond Gjessing.

TILSKUDD TIL SÆRLIGE MÅLGRUPPER

I tillegg til 63 kroner pr. time i generelt tilskudd til studiearbeid, kan det søkes om tilleggstilskudd for ekstrautgifter man måtte ha i forbindelse med opplæring av personer med ulike opplæringshindringer, f.eks. funksjonshemmede, fremmedspråklige, personer med lese- og skrivevansker o.l. Tilleggstilskuddet kan dekke utgifter til spesielle læremidler som f.eks. lydbøker, transport, ekstra lærer osv. Studieforbundet har kr. 20.000 til fordeling til dette formål i år. Interesserte må ta kontakt med studiekonsulent Terje Berntsen.

PEDAGOGISK UTVIKLINGSARBEID

I 1999 Studieforbundet har fått tilskudd fra departementet til to prosjekter. Det ene organiseres sentralt og heter "Opplæringsplaner i ideele organisasjoner". Prosjektet skal ende opp med en mal for hvordan organisasjoner kan utarbeide overordna planer for opplæring. Det andre prosjektet heter "Fylkesstyret i fokus" og går i regi av 4H. Målet er et fleksibelt modulsystem som skal styrke skolering av fylkesstyrenes medlemmer.

ORGANISASJONSLEDDET I FYLKET

Fylkesavdelingen i Vestfold har bedt styret se på mulighetene for en omlegging av Studieforbundets organisasjonsoppbygging på fylkesplan og eventuelt legge frem sitt syn på årsmøtet 30. mai i Molde. Styret vil ha en generell debatt om saken på årsmøtet og ta med seg synspunkter fra debatten i sitt videre arbeid med saken.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost