416 Fagkurs: Introduksjon til Tang og tare
Læringsmål
Grunnleggende kunnskap om tang og tare, trygg og bærekraftig sanking, fornybar ressurs og miljø. Bruk av tang og tare som næringstilskudd / smakstilsetning.
Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper
Alle som ønsker kunnskap om tang og tare, sanking og bruk.
Innhold
1 Teori, evt nettundervisning (2 t)
• De vanligst artene
• funksjon og nytte
• voksested
• viktige hensyn
• trygg og bærekraftig sanking
• fornybar ressurs og miljø
• nyttig utstyr
• Næringsinnhold
• behandling og lagring
• bruk av tang og tare som næringstilskudd / smakstilsetning.
2 Ekskursjon sanking i sjøkanten (4 t)
3 Oppfølgingssamling, evt på nett (2 t)
• Spørsmål
• Tips
• Erfaring
Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)
Tang og tare i hverdagsmaten - et opplæringshefte for nybegynnere fra Norges sopp- og nyttevekstforbund
https://drive.google.com/file/d/1shkAXIZ_R1ri94ycgZSbHZ0gGCJIkRie/view
Organisering og arbeidsmåter
Veiledning med instruktør/lærer
Forelesning
Gruppearbeid
Diskusjon
Demonstrasjon
Praktisk trening/arbeid
Samtidig elektronisk kommunikasjon
Krav til lærer/instruktør
Artskunnskaper om alger og gode formidlingsevne
Avsluttende prøve/eksamen
Ingen avsluttende prøve/eksamen
Utfyllende opplysninger
Lenke til eksempel på kursprogram:
https://porsanger.soppognyttevekster.no/arrangementer/digital-kurs-kunnskap-om-bruk-av-tang-og-tare-med-ting-med-tang/
https://risken.soppognyttevekster.no/arrangementer/tang-og-tare-for-nybegynnere/
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven
- Å styrke kulturelt mangfold og bevare kulturarven gjennom læring.
- Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.
- Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
- Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
- Å bekjempe utenforskap og bidra til inkludering.