412 Bokashi kjøkkenkompostering

Godkjent for 4–12 timer  |  minst 4 deltakere  |  inntil 50 % elektronisk kommunikasjon

Læringsmål

Deltakerne skal lære om hvordan de kan utnytte ressursene i sitt egen matavfall til å lage levende jord gjennom bokashimetoden. 

Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper

Hageeiere og alle som synes det er viktig å redusere mengden avfall som sendes vekk fra husholdningen. Ingen forkunnskap nødvendig.

Innhold

Tema

  • Hva er levende jord?
  • Fordelene med levende jord
  • Fordelene med kompost fremfor kunstgjødsel
  • De effektive mikroorganismene i bokashistrøet
  • Næringsstoffene i bokashijord, hva og mengde
  • Bokashi kjøkkenkompostering
  1. Oppsamling av matavfall
  2. Fermentering av matavfall
  3. Omdanning til jord
  • Hvordan få refusjon i renovasjonsavgiften?

Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)

Lenker

Bøker

  • Anette Hjerde: BOKASHI Kjøkkenkompost for alle
  • Stefan Sundström: Stefans lille svarte BOKASHI, BIOKULL OG BAKTERIER

Organisering og arbeidsmåter

Teori og praksis gjennom

  • Gruppearbeid
  • Diskusjon
  • Praktisk arbeid

Krav til lærer/instruktør

Kurset kan gjennomføres uten lærer/instruktør. Hvis kurset gjennomføres uten lærer bør en eller flere av gruppedeltakerne har teoretisk og/eller praktisk innsikt i bokashimetoden.

Avsluttende prøve/eksamen

Ingen avsluttende prøve eller eksamen.

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.
  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.