218 Tradisjonsmat - norsk julemat fra Østlandet

Godkjent for 8–10 timer  |  4–30 deltakere  |  inntil 100 % elektronisk kommunikasjon

Læringsmål

- Lære om tradisjonell norsk julemat og lokale variasjoner på Østlandet.
- Lære å tilberede tradisjonell norsk julemat og tilbehør fra Østlandet, f.eks. ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, medisterkaker, stekt julepølse, med f.eks. surkål, rotmos og rørte tyttebær.
- Inspirere til videreføring av lokale norske mattradisjoner hos yngre generasjoner.

Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper

Alle som ønsker å lære mer om tradisjonell norsk julemat fra Østlandet. Ingen forkunnskaper er nødvendige.

Innhold

  1. Teoretisk bolk: Litt historie om tradisjonell norsk julemat, og hvorfor den har så mange lokale variasjoner. Drøfte: Hvilke variasjoner finnes, og hva er de påvirket av?
  2. Praktisk bolk: Lære å tilberede et utvalg tradisjonelle juleretter og tilbehør, eks. ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, medisterkaker, stekt julepølse, med f.eks. surkål, rotmos og rørte tyttebær.

Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)

- Bøker om norsk tradisjonell julemat, f.eks. "Vi lager julemat - Jul i Norge" av Wenche Andersen (ISBN: 9788202215040), "Norsk julemat" av Aase Strømstad (ISBN: 9788204109965) eller "Julemat" av Andreas Viestad (ISBN: 9788202450106),

- "Gamle" oppskrifter dere finner hjemme i familiens kokebok.

- Bygdekvinnelagets kunnskap.

Organisering og arbeidsmåter


Veiledning med instruktør/lærer
Instruksjon med lærer
Gruppearbeid
Praktisk trening/arbeid
Samarbeid med lokale bygdekvinnelag anbefales.

Krav til lærer/instruktør

Kunnskap om norsk tradisjonell julemat.

Utfyllende opplysninger

Kurset kan tilpasses lokale tradisjoner fra andre deler av landet, samt bygges ut (f.eks. til å inkludere tradisjonell norsk julebakst også).

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.