177 Samisk mat av lokale råvarer

Godkjent for 8–10 timer  |  4–15 deltakere  |  inntil 100 % elektronisk kommunikasjon

Læringsmål

  • Deltakere skal bli bevisste på naturens matresursser, både av vekster i lokal fauna og merutnyttelse av reinen.
  • Deltakere får ferdigheter i å lage mat basert på lokale råvarer høstet fra naturen.
  • Deltakere får kunnskap om samiske matlagingsteknikker og hvordan man kan utnytte de viktigste samiske planter og urter i den daglige matlagingen.
  • Deltakere får kunnskap og ferdighet i hvordan ulike deler av reinen kan utnyttes i matlagingen.

Målgruppe og ev. krav til forkunnskaper

Passer for matinteresserte voksne. Forkunnskaper; basis matlagningskunnskap
er påkrevd.

Innhold

Samiske brødbakst og surdeigsbakst, boller, pizzabunner.

  • Bruk av urter i bakst. Praktisk matlagning.
  • Teori om ernæringsmessig opptak av næringsstoffer.

Ulike drikker fra tradisjonelle metoder, syrna og melkesyregjæret drikker, bjørkesevje og urteuttrekk.

  • Buljong og kjøttkraft.
  • Praktisk matlaging.
  • Teori om melkesyrebakterier.

Reinkjøtt, innmat og tradisjonell tilberedning av ulike deler av reinsdyret.

  • Praktisk matlaging.
  • Teori om reinkjøttets helsemessige fordeler, ulike ernæringsmessige kvaliteter på ulike deler som kjøtt, bein, hjernemasse, tunge, hjerte og klauv.

Samiske planter, urter og vekster, tradisjonell bruk og konservering.

  • Praktiske gjøremål og teori.

Læringsressurser (utstyr, bøker, filmer, lenker etc.)

Kjøkken med fasiliteter, oppskriftshefte tildeles deltakere. Teoretisk
fremføring underveis under praktiske øvelser. Praktisk erfaring for
deltakere.

Organisering og arbeidsmåter


Veiledning med instruktør/lærer
Demonstrasjon
Praktisk trening/arbeid

Krav til lærer/instruktør

God kjennskap til samisk matlaging, Fortrinnsvis formell utdanning i matfag.

Utfyllende opplysninger

Aktuelle bøker:

”Bohccobierggus mállásat”, Marit Bongo

*”Sunt snop og snacks”,* timsehel press 2013, Gry Hammer 2012,

*”Fristende lavkarbo”, Cecilie Theiste-Bratli, LilleMåne*

*”Beapmoe”, Slow Food S**ápmi, 2013*

*“Samisk Mat og Kultur”, Landbruksforlaget, Ardis Kaspersen 1997*

*“Fermentering”, Cappelen Damm, Gr**y Hammer 2016*

*“Šattut Sámis”, Davvi Girji 2006*

*“Tradisjonsmat fra nord”, Victus Forlag, Nils Harald Moe*

*“Luođu láhjit. Borramuš- ja dálkkasšattut”, Davvi Girji, Máret Sárá 2012*

*“Året i Sápmi”, ČálliidLágádusm Marit Mikkelsdatter Eira Murud 2015*

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.