N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 7 - 08.11.2012


Mer enn 10% økning

Medlemsorganisasjonenes rapporterte kursaktivitet ligger 10% over tallene fra samme periode i fjor. En positiv utvikling i tråd med vårt mål om å øke antall registrerte kurstimer! Norsk Kennel Klub har foreløpig økt med 4.238 kurstimer, Norges Jeger- og Fiskerforbund med 1.654 kurstimer og Den Norske Turistforening med 533 kurstimer. Ajourført oversikt over kursaktiviteten ligger ute på nettsiden vår.

Nye studieplaner

Studieforbundet har godkjent over 150 nye studieplaner hittil i år. Ajourført oversikt over godkjente studieplaner ligger ute på nettsiden vår. Her er noen utvalgte planer:

Hva blir timetilskuddet i 2013?

Styret fastsetter hvert år timetilskuddet utfra mottatt statstilskudd og forventet antall kurstimer. Timetilskuddet kan endres i løpet av året dersom styret ser behov for det. Nå er tilskuddet som utbetales til lokal kursarrangør 100 kroner pr rapportert time med planlagt opplæring etter en på forhånd godkjent studieplan. I forslag til statsbudsjett for 2013 er tilskuddet til studieforbundene foreslått økt med 2,2%, men fordelingen mellom studieforbundene er ikke kjent. Styret håper å kunne opprettholde timetilskuddet på 100 kroner også i 2013.

Dugnadstimer

Styret har bestemt at ved rapportering av gjennomførte kurs, skal det anslås hvor mange gratis dugnadstimer arrangøren har lagt ned for å få gjennomført kurset. Med dugnadstimer menes i denne forbindelse all ubetalt tid til planlegging/gjennomføring/etterarbeid med kurset, som f.eks. lærer/instruktøroppgaver, forberedelser, arbeid med studieplan, administrasjon, påmeldinger, regnskap og rapportering. Reisetid skal ikke tas med! Dugnadstimene influerer ikke på tilskuddet som utbetales. Tilskuddet beregnes som før ut fra antall gjennomførte kurstimer med opplæring.

Evaluering av kurs

Begrepet evaluering blir brukt om vurderinger av et pågående eller avsluttet tiltak og som er så systematiske og objektive som mulig. Vurderingene kan omfatte tiltakets utforming, gjennomføring og oppnådde resultat. I kurssammenheng er det vanligste at deltakerne leverer en sluttevaluering, gjerne i skriftlig form. På Studieforbundets nettside finnes et evalueringsskjema som kan benyttes. I tillegg er det viktig for kvaliteten å ha muntlig underveisevaluering, i form av dialog mellom arrangør og deltakere. Deltakernes opplevelse er det viktigste, men utgjør likevel bare én del av kursarrangørens totalevaluering. Noen kursarrangører legger også ut deltakernes evaluering anonymt på hjemmesiden sin. Dette kan være nyttig når deltakere på kurs skal velge kurs neste gang.

Hva vil vi med studieforbundet?

Hvilke oppgaver er det viktigst at Studieforbundet ivaretar? Hva er medlemsorganisasjonenes behov og ønsker, og hva krever myndighetene av oss? Styret er i ferd med å kartlegge hvilke oppgaver Studieforbundet bør prioritere. I den forbindelse blir medlemsorganisasjonene nå kontaktet med forespørsel om å uttale seg. Resultatet av styrets arbeid vil bli lagt frem for debatt på årsmøtet 14. mai 2013.

Årsmøtet 2013

Årsmøtet i Studieforbundet avholdes tirsdag 14. mai på Stabekk som sist. Saker som medlemsorganisasjonene eller fylkesavdelingene ønsker behandlet på årsmøtet, må i h.t. vedtektene sendes inn til Studieforbundet innen 20. mars. Valgkomiteen som skal forberede valgene på årsmøtet, tar i mot forslag på kandidater frem til 1. februar. Valgkomiteens leder er Gry Hovland fra fylkesavdelingen i Telemark. Ellers i komiteen sitter Tom Krøning fra Det norske hageselskap og Vidar Nilsen fra Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Edgar Waag fylkesavdelingenes representant

Edgar Waag fra Hordaland ble på fylkessamlingen 3-4. november valgt som fylkesavdelingenes representant til Studieforbundets årsmøte neste år. Kjersti Nygaard fra Østfold og Katrine Sægrov fra Rogaland er henholdsvis 1. og 2. vara.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost