N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 3 - 24.04.2012


Kursdeltakere skal ha kursbevis

Alle som gjennomfører kurs i regi av Studieforbundet, skal ha kursbevis eller annen skriftlig dokumentasjon. Dette er ett av kravene for å motta offentlig tilskudd til kurset. Dokumentasjonen skal minst inneholde studieforbundets navn, kursdeltakerens navn, innhold og omfang av kurset og læringsmålene i kursets studieplan. Det kan medføre mye skrivearbeid for kursarrangøren hvis kursbevisene skal fylles ut for hånd. Derfor har Studieforbundet på sin nettside et program som produserer ferdig utfylte kursbevis. Kursarrangøren trenger bare å fylle inn kursets godkjenningsnummer (årstall + 5 siffer) og navn på kursdeltakerne. Kursets læringsmål m.v. legger seg inn automatisk på Studieforbundets kursbevis, men kan overskrives hvis det er behov for det. Kursarrangører fra NJFF, DNT og 4H får egen logo/layout på kursbevisene. Velg "Støttemateriell" og "Lag kursbevis" på Studieforbundets nettside.

Vår i Studieforbundet

Våren er hagefolkets travleste tid. Nå starter de hagerelaterte kursene. Meld deg på et hagekurs! På studieforbundets nettside finner du noen av kursene som pågår nå. Nye studieplaner strømmer inn til Studieforbundet for godkjenning. Her kan du få inspirasjon til selv å holde et kurs:
1195 Dyrking av grønnsaker
1199 Rhododendron, lyng og andre surjordsplanter
1200 Min hage
1206 Økologisk kjøkkenhage
1231 Støping i betong og hypertufa
1236 Anlegge/opprettholde hagen
1242 Fruktdyrking, poding og formering av lignoser

Sju nye fylkesledere

Studieforbundets 18 fylkesavdelinger har nå gjennomført årets fylkesårsmøter med bl.a. valg av leder, sekretær og kasserer. Hele 7 fylker har valgt nye fylkesledere: Hedmark: Arne Figved (NJFF), Rogaland: Katrine Sægrov (4H), Hordaland: Edgar Waag (NKK), Sogn og Fjordane: Erlend Klakegg Bergeim (NSF), Sør-Trøndelag: Liv Grimsmo (Dnh), Nord-Trøndelag: Lisbeth Høyem (NKK) og Troms: Anne Kari Eliassen (4H). Vi takker de som slutter for innsatsen og ønsker de nye velkommen til samarbeid! Ajourført oversikt over fylkeskontakter og –styrer finner du på Studieforbundets nettside etter hvert som rapportene kommer inn.

NODAT søker medlemskap i N&M

Dyreassistert terapi (DAT) er en systematisk måte å bruke dyrenes medfødte evner til å hjelpe enkeltpersoner og gi lys i hverdagen til mennesker på institusjoner. Dette arbeidet er utbredt og anerkjent i mange land. I Norge er det foreløpig relativt ukjent og lite utbredt. Norsk Organisasjon for Dyreassistert Terapi (NODAT) er en frivillig organisasjon som har som mål å spre denne terapiformen i Norge, bl.a. gjennom kursvirksomhet. NODAT søker medlemskap i Studieforbundet, og styret innstiller for årsmøtet 10. mai at NODAT opptas som ny medlemsorganisasjon.

Årsmøtet 10. mai

årsmøtet 10. mai vil styret foreslå et par mindre endringer i vedtektene som gjelder fylkesavdelingene, bl.a. at innkalling til fylkesårsmøtene sendes via Studieforbundet og medlemsorganisasjonene sentralt. Valgkomiteen innstiller på at Tore Larsson, NJFF, gjenvelges som leder og at Jan Dalen fra fylkesavdelingen i Vestfold kommer inn som ny i styret. Øystein Eikeseth, NKK, er også i år ordstyrer for årsmøtet.

Kr 160.000 til pedagogisk utviklingsarbeid

Styret i Studieforbundet har vedtatt hvilke prosjekter de vil satse på i år: Norges speiderforbund får kr 70.000 til forskning og analyse av hva speiding betyr, hvilke virkemidler som skal brukes og hvordan speiding skal drives fremover. Norges Naturvernforbund får kr 50.000 til å utvikle en ny kursportefølje på nett og i samlinger. Norges Birøkterlag får kr 40.000 til utvikling av grunnleggende kurs i birøkt, med bl.a. implementering av resultater og kunnskap fra et tidligere prosjekt om digital lærebok. Det forutsettes at prosjektene gjennomføres i nært samarbeid med Studieforbundets studiekonsulent. Det forelå i alt 6 søknader fra medlemsorganisasjonene.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost