N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 2 - 16.03.2011


Omdømmebygging i organisasjonene 12. april

Representanter fra medlemsorganisasjonene i Studieforbundet inviteres til medlemsmøte tirsdag 12. april kl 10.00-12.30 for å sette søkelyset på omdømme, merkevarebygging og profilering - hvordan skal vi utvikle dette? Hvordan blir organisasjonen oppfattet i samfunnet og er det slik vi vil bli oppfattet? Siv Mossleth fra Norsk Bonde- og Småbrukarlag tar utgangspunkt i et prosjekt som NBS utvikler. I den grad det blir tid til det, vil vi også redegjøre for andre aktuelle saker i Studieforbundet. Det blir servert en lett lunsj på slutten av møtet. Møtet holdes denne gangen hos Den Norske Turistforening, Youngstorget 1, Oslo. Påmelding til odd.erik.randen@naturogmiljo.no innen 7. april. Velkommen!

Studieplanen er viktig!

Den nye voksenopplæringsloven underbygger studieplanen som «omdreiningspunktet» for kursvirksomheten vår. Dette innebærer at Studieforbundet og medlemsorganisasjonene må være seg bevisste studieplanens viktighet. Siden nyttår har Studieforbundet hatt inne til godkjenning over 60 studieplaner. Her følger noen råd som bør kommuniseres ut til alle som vil ha god opplæring:
- Studieplanen skal være godkjent før kurset starter.
- Let først blant «gamle planer» om noen der behandler sammen emne, med samme tidsbruk og med samme arbeidsmetoder som du har tenkt å bruke. Mindre avvik/tilpassinger godkjennes.
- Lag gjerne ny studieplan om du ikke finner noen du kan bruke; eget skjema for dette finnes på hjemmesiden. Alle punkter bør besvares. Ikke glem arbeidsform; som beskriver hvordan du organiserer undervisningen og hvilke metoder som eventuelt brukes. Ikke glem problemstillinger; dette utdyper tema og stikkord ytterligere og er enkelt sagt de setninger du setter spørsmålstegn etter når du beskriver det du skal lære.
- Studieplanen bør være både allmenn og spesiell; allmenn fordi mange søker i vår studieplanbase etter planer de kan bruke og spesiell fordi den tydelig må beskrive det som er opplæringen.
- Ikke gi opp om Studieforbundet i første omgang ikke godkjenner planen. Vi har et enkelt system for kommunikasjon på «nettet», der planen kan sendes frem og tilbake. Ta gjerne en telefon til oss om det er noe du lurer på.

Krav til kursbevis

Alle som gjennomfører kurs i regi av Studieforbundet, skal ha kursbevis eller annen skriftlig dokumentasjon. Dette er ett av kravene for å motta offentlig tilskudd til kurset. Dokumentasjonen skal minst inneholde studieforbundets navn, kursdeltakerens navn, innhold og omfang av kurset og læringsmålene i kursets studieplan. Det kan medføre mye skrivearbeid for kursarrangøren hvis kursbevisene skal fylles ut for hånd. Derfor har Studieforbundet laget et program som produserer ferdig utfylte kursbevis. Kursarrangøren trenger bare å fylle inn kursets godkjenningsnummer (årstall + 5 siffer) og navn på kursdeltakerne. Alt det andre legger seg inn automatisk, - men kan overskrives hvis det er behov for det. Velg "Støttemateriell" og "Lag kursbevis" på Studieforbundets hjemmeside.

«Frivillighet på blå resept» på Lillehammer

Årets landskonferanse for representanter fra medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene arrangeres helgen 27-29. mai på Rica Victoria Hotel Lillehammer. Tema for konferansen i år er «Frivillighet på blå resept». Konferansedeltakerne samles fredag kveld til middag kl 19.30 og uformelle samtaler om aktuelle årsmøtesaker. Det formelle programmet starter lørdag kl 09.00 og avsluttes med lunsj søndag kl 13.00. Deltakerne på konferansen betaler i år kr 1.200 til Studieforbundet (konto 9235.11.78789). Konferanseavgiften dekker helpensjon i enkeltrom på hotellet. Studieforbundet kan i tillegg dekke inntil kr 1.000 i reiseutlegg for de som måtte ha behov for det. Påmelding til odd.erik.randen@naturogmiljo.no innen 5.mai.

Kursannonsering med Studieforbundets navn

For å motta statstilskudd til et kurs, må kurset være offentlig kunngjort og åpent for alle. Dersom kurs kunngjøres andre steder enn på Studieforbundets hjemmeside, skal det fremkomme av kunngjøringen hvilket studieforbund kursarrangøren tilhører.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost