N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 8 - 22.12.2009


Tilskudd til kurs på 8 timer

Fra 1. januar kan kurs på 8 timer få tilskudd. Studieplanen for kurset skal være godkjent av studieforbundet før kursstart. Deltakerne må være fylt 14 år innen utgangen av det året opplæringen foregår. Det er ikke fastsatt noen nedre eller øvre grense for antall kursdeltakere i forskriften til den nye Voksenopplæringsloven som trer i kraft fra 1.1.2010.

- Vi har fått en lov og forskrift som gir oss fleksibilitet og mulighet til korte kurs, lange kurs, kurs med få deltakere og kurs med mange deltakere, kurs med fysiske samlinger og elektroniske samlinger. Vi har fått målformuleringer i loven som stiller krav til oss og som er noe å strekke seg etter. Om fem år kommer vi til å skrive at 2010 innledet en ny æra for studieforbundene, sier Sturla Bjerkaker i Voksenopplæringsforbundet.

Overordnede mål å strekke seg etter

Den nye Voksenopplæringsloven som gjelder fra 1.1.2010 sier at studieforbundene skal drive sin opplæringsaktivitet på grunnlag av følgende overordnede mål:

Å bidra til å vedlikeholde og styrke demokratiet og legge grunnlag for bærekraftig utvikling ved å engasjere og utvikle aktive medborgere.

Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.

Å bekjempe utstøting og bidra til inkludering.

Å bidra til motivasjon og tilgang til kunnskap og kompetanse for alle og slik møte behov i et samfunn og arbeidsliv i stadig endring.

Å styrke kulturelt mangfold og øke deltakelse i kulturlivet.

Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.

Studieforbundene er forskjellige og at målene er overordnede innebærer bl.a. at det ikke kreves at hvert studieforbund fullt ut oppfyller samtlige mål, skriver departementet i sine kommentarer til loven.

Valgkomiteen i arbeid

Valgkomiteen som skal forberede valgene på årsmøtet i Oslo 7. juni, tar i mot forslag på kandidater fra fylkesavdelinger og medlemsorganisasjoner frem til 1. februar. Valgkomiteens leder er Torill Sandnes fra fylkesavdelingen i Møre og Romsdal. Ellers i komiteen sitter Knut Erik Risvik fra Norges Jeger- og Fiskerforbund og Trond Gjessing fra Norges Birøkterlag. Hvem sitter i styret i dag?

Kongens gull

Tore Skedsmo - Studieforbundets første generalsekretær - har fått Kongens fortjenestemedalje i gull. Vi gratulerer!

Året 2010

Året 2010 står i naturens tegn og er FNs internasjonale år for biologisk mangfold. Miljøverndepartementet markerer året i Norge under tittelen ”Naturmangfoldåret 2010”.

Juleferie på kontoret

Kontoret til Studieforbundet holder som vanlig stengt mellom jul og nyttår. Vi ønsker alle en riktig god jul og et godt nyttår og er tilbake på plass mandag 4. januar kl. 0900.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost