N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 6 - 23.08.2007


Full fart etter ferien

Studie- og kursaktiviteten i medlemsorganisasjonene er kommet i gang etter sommerferien. De siste ukene har Studieforbundet behandlet godt med søknader om nye kurs og rapporter om kurs som er fullført. I forhold til tall pr. 1. september i fjor ligger både NJFF og Kennelklubben an til å øke studieaktiviteten med drøyt 2%. Det er foreløpig registrert 3.688 deltakere på Jegerprøve-kursene tett fulgt av Kennelklubbens hundekurs med 2.906 deltakere. Deretter følger 4H-klursene med ca 1.000 deltakere, Bonde- og småbrukarlaget med ca 300 deltakere og Hageselskapet med ca 200 deltakere. I neste uke utbetales kr 377.124,- i tilskudd til lokalt studiearbeid som er rapportert fullført i løpet av sommeren. Neste utbetaling fra Studieforbundet blir i slutten av neste måned.

Alle lokallag bør ha en studieleder

Den i lokallaget som organiserer studiearbeidet kalles ved ulike navn. Noen bruker studieleder, noen kontaktperson og andre igjen bruker andre betegnelser. Det som er viktig er at lokallaget har en person som tenker opplæring, vurderer behov, tar initiativ, holder seg orientert om studieplaner og tilskuddsregler og bl.a. ivaretar kontakten med Studieforbundet. Fra Studieforbundets side opererer vi nå med begrepet ”kontaktperson” på alle skjemaer vi sender ut til lokallagene. Pass på å søke om tilskudd før kursstart og å rapportere fullførte kurs innen 3 måneder etter siste kursdag.

Regjeringen vil styrke studieforbundene

Regjeringen vil videreutvikle og styrke studieforbundenes rolle som utdannings- og opplæringsaktører, leser vi i den nylig fremlagte stortingsmeldingen om ”Frivillighet for alle”. På hvilken måte dette skal skje, får vi kanskje signaler om når Tron-utvalget – som har vurdert studieforbundenes fremtidige rolle – presenterer sin innstilling for Kunnskapsministeren onsdag 12.september og i forslag til statsbudsjett for 2008 som kommer fredag 5.oktober?

Studieforbundet 30 år

Studieforbundet natur og miljø var 30 år i år. Den 23. juni 1977 møttes representanter fra Hageselskapet, Birøkterlaget, Jeger- og Fiskerforbundet, Naturvernforbundet, Skogeierforbundet, Entomologisk forening, Gartnerforbundet, Zoologisk forening og Norske 4H og godkjente vedtekter for "Studieforbundet for natur, miljø, landbruk og fritid". Dagfinn Tveito fra Hageselskapet ble valgt til Studieforbundets første formann. Det første året hadde Studieforbundet 10 tilskuddsberettigete medlemsorganisasjoner og det ble utbetalt tilskudd til 788 kurs. I dag har Studieforbundet 19 medlemsorganisasjoner og gjennomførte i fjor 1680 kurs.

Lær deg data på 1-2-3

VOX som er et nasjonalt senter for voksenopplæring og hører inn under Kunnskapsdepartementet, har utarbeidet et gratis nettbasert kurs i grunnleggende bruk av datamaskin. Kurset som de har kalt ABC pc henvender seg til voksne mennesker med liten eller ingen forkunnskaper om databruk. Kurset består av fire ulike moduler: Mus og tastatur, Tekstbehandling, e-post og Internett. Slik vi i Studieforbundet ser det kan modulene alene brukes som basis for egne kursopplegg, eller de kan brukes som innledning til større kursopplegg der de enkelte lokale arrangører bygger videre på modulene. For å få tilgang til kurset må du gå inn på nettadressen www.abcpc.no

Uformell læring

Uformell læring er viktig, men vanskelig å måle og vanskelig å utvikle målrettet politikk for. (Fra Kunnskapsdepartementets Tilstandsrapport om livslang læring i Norge, 2007)

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost