N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 5 - 13.06.2007


Læring i frivillige organisasjoner

Opplæring er en integrert del av virksomheten i frivillige organisasjoner, enten det er knyttet til folkelig kulturarbeid, livsmestring eller ulike typer av kompetanseutvikling. Vi må kunne forvente at feltet kommer styrket ut etter Tronutvalgets arbeid og at de økonomiske tilskuddene – fra stat, fylker og kommuner – økes betydelig i forhold til det som har vært tilfelle i de siste årenes budsjetter. Vi forutsetter videre at studieforbundene får utvikle seg på egne premisser innenfor et hensiktsmessig lovverk. Et reelt løft vil sette studieforbundene og deres medlemsorganisasjoner i stand til å oppfylle sin samfunnsrolle gjennom initiativ i de store spørsmål i tiden; så som miljø, kultur og utvikling av lokalmiljøer, inkludering og ivaretakelse av mangfold, uttaler årsmøtet i Voksenopplæringsforbundet.

Tronutvalget

Departementet har oppnevnt et utvalg til å vurdere hvilken rolle studieforbundene har for den enkelte, for arbeidslivet og for samfunnet. Utvalget – under ledelse av fylkesordfører Audun Tron – vil presentere sine vurderinger og anbefalinger for Kunnskapsministeren 12. september.

Gjenvalg i midnattsol

Knut Erik Risvik, NJFF, ble gjenvalgt som styreleder på årsmøtet i Tromsø 3. juni. Nye i styret er Hege H. Kvande fra 4H og Kjell Buraas fra Bonde- og Småbrukarlaget og varamedlemmene Tom Krøning fra Hageselskapet og Jan M. Vevatne fra Naturvernforbundet. Årsmøtet vedtok bl.a. en ny langtidsplan for 2008-2010 og noen mindre endringer i vedtektene etter innspill fra fylkesavdelingene i Vest-Agder og Finnmark. Protokollen fra årsmøtet er lagt ut på hjemmesiden vår.

Nye studieplaner

Det er godkjent en rekke nye studieplaner som er lagt ut på hjemmesiden vår, bl.a: Vekst og integrering i speideren (24 timer-NSF), Duejakt (24 timer-NJFF), Rally – Lydighet, nybegynnerkurs (12 timer-NKK), Rundering – en innføring (12 timer-NKK), En kulturhistorisk reise med blomster (18 timer-Dnh), Hus og hage i samme stil (21 timer-Dnh), Vindruer – dyrking (12 timer-Dnh).

Folk flest stoler på Turistforeningen

Turistforeningen scorer best på årets natur- og miljøbarometer fra TNS Gallup når det gjelder tillit blant folk. Hele 3 av 4 nordmenn oppgir at de stoler på DNT. Deretter følger Bellona, WWF og Natur og Ungdom.

50 år med Gjøken

Norsk Ornitologisk Forening – som er 50 år i år - velger hvert år ut en ”årets fugl”. I år er det gjøken. Du kan høre dens ”ko-ko” over det meste av landet. Vi gratulerer!

Skogselskapet og NRK registrerer tjukke trær

Har du et tre du kjenner spesielt godt? Et tre med en flott historie? Eller kanskje du vet om et ekstra tjukt tre? Send inn vitale mål (1,3 m over bakken), bilder og gjerne en historie knyttet til treet til NRK ”Naturens Verden” innen 4. november. Det konkurreres i tre klasser: Tjukkeste tre, Beste bilde og Beste fortelling.

Sommerferie i Studieforbundet

Studieforbundet vil holde kontoret stengt i juli p.g.a. ferieavvikling. Det er derfor viktig å få sendt inn nye studieplaner og søknader for kurs som skal avvikles i sommer, så fort som mulig! Kontoret er igjen bemannet fra onsdag 1. august. Tilskudd til gjennomførte kurs utbetales 29. juni; neste utbetaling vil ikke finne sted før 30. august. God sommer!

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost