N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 6 - 06.10.2004


Redusert tilskudd til studiearbeid

Regjeringen har i forslag til statsbudsjett for 2005 foreslått å bevilge 155 mill. kroner i tilskudd til studieforbundene. Det er en reduksjon på 8,6 mill. kroner i forhold til årets tilskudd. Det innebærer også færre kroner til Studieforbundet natur og miljø til fordeling på lokalt studiearbeid. -Generelt vil vi si at enhver reduksjon i støtta til studieforbund, er et angrep på det frivillige organisasjonsnorge, sier David T. Sørmark fra Bonde- og Småbrukarlaget. - Jegerprøvekursene i små kommuner med få deltakere vil bli hardest rammet av kutt i tilskuddene, sier Endre Alstad fra NJFF. -Uten støtte vil det bli færre ledertreningskurs, og dermed færre speiderledere, dårligere kvalitet på speidingen og lavere aktivitet i speidergruppene, sier Bjørn Jarle Rødberg-Larsen fra Speiderforbundet. -Faller støtten bort, kan dette føre til dårligere oppmøte på kurs og i verste fall dårligere ansvarsbevissthet i forhold til hundehold, sier Maria Sparboe fra Kennelklubben.

Ulovlig kopiering i studiesammenheng?

Staten har i en årrekke betalt vederlag til Kopinor for kopiering fra bøker, aviser etc. i forbindelse med kursvirksomhet i studieforbundene. Denne ordningen er nå opphørt og studieforbundene må selv inngå eventuell avtale med Kopinor for å "gjøre ulovlig kopiering lovlig". Studieforbundet undersøker nå med medlemsorganisasjonene behovet for en eventuell avtale med Kopinor og i så fall hvilket omfang som er nødvendig. Flere av medlemsorganisasjonene har allerede egne avtaler med Kopinor. Et utvalg kursarrangører er spurt om eventuell kopiering i tilknytning til studiearbeidet. I stor grad benyttes egetprodusert materiell. Alt som kopieres av åndsverk er ulovlig uten en avtale, bortsett fra til privat bruk.

Høstens pedagogiske verksted: Om informasjonsarbeid

-Like viktig som å gjøre en god jobb, er å fortelle andre hva du har gjort, sier informasjonssjef og forfatter Espen Farstad som innleder på høstens Pedagogiske Verksted tirsdag 9. november hos Norges Jeger- og Fiskerforbund på Hvalstad. Interesserte fra medlemsorganisasjonene er invitert.

"Aktiv organisasjon" – nye kurshefter

I oktober kommer det ut nye, nyttige kurshefter i organisasjonsarbeid fra Landbruksforlaget. "Aktiv organisasjon" er en serie kurshefter som er utviklet spesielt med tanke på nye tillitsvalgte. Kursene tar sikte på å gi en praktisk innføring i effektivt organisasjonsarbeid. Heftene er godkjent for bruk i studiering uten lærer på 12 timer. De ulike emnene er : Aktivt lagsarbeid, Valgkomitéarbeid, Godt informasjonsarbeid, og Kurs og møte. Hvert hefte koster kr 108,- og kan bestilles gjennom Studieforbundet natur og miljø.

Mest brukte studieplaner

Hva driver de andre med? Gå inn på Studieforbundets hjemmeside og sjekk under "Medlemsorganisasjonene" hvilke studieplaner som er mest brukt. Hos NJFF er det selvfølgelig Jegerprøvekurset, Kennelklubben har flest deltakere på Valpekurs og Bonde- og Småbrukarlaget om Jordbruksforhandlingene. Hageselskapet har flest kurs til nå i hjemmekompostering mens hos Nyttevekstforeningen er det flest Grunnkurs i sopp.

Idé og motivasjonsmøte i Rogaland

Fylkesavdelingen i Rogaland inviterer alle lokallag til idédugnad på Sola Airport hotell lørdag 30. oktober, kan fylkesleder Kristian Reilstad fortelle.

Fredag stengt

Vi minner om at kontoret til studieforbundet ikke lenger er betjent på fredager. Vil du kontakte oss, må det skje mandag - torsdag mellom kl 9-15. Dette gjennomføres for å opprettholde en forsvarlig og fornuftig kontortjeneste innenfor de økonomiske rammer Studieforbundet disponerer.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost