177 Samisk mat av lokale råvarer

Godkjent for 8-10 timer  |  5-15 deltakere

Mål, læringsmål

  • Deltakere skal bli bevisste på naturens matresursser, både av vekster i
    lokal fauna og merutnyttelse av reinen.

  • Deltakere får ferdigheter i å lage
    mat basert på lokale råvarer høstet fra naturen.

  • Deltakere får kunnskap om samiske matlagingsteknikker og hvordan man kan utnytte de viktigste samiske planter og urter i den daglige matlagingen.

  • Deltakere får kunnskap
    og ferdighet i hvordan ulike deler av reinen kan utnyttes i matlagingen.

Målgruppe og forkunnskaper

Passer for matinteresserte voksne. Forkunnskaper; basis matlagningskunnskap
er påkrevd.

Kursinnhold

  • Samiske brødbakst og surdeigsbakst, boller, pizzabunner. Bruk av urter i
    bakst. Praktisk matlagning. Teori om ernæringsmessig opptak av
    næringsstoffer.

  • Ulike drikker fra tradisjonelle metoder, syrna og melkesyregjæret drikker,
    bjørkesevje og urteuttrekk. Buljong og kjøttkraft. Praktisk matlaging.
    Teori om melkesyrebakterier.

  • Reinjøtt, innmat og tradisjonell tilberedning av ulike deler av reinsdyret.
    Praktisk matlaging. Teori om reinkjøttets helsemessige fordeler, ulike
    ernæringsmessige kvaliteter på ulike deler som kjøtt, bein, hjernemasse,
    tunge, hjerte og klauv.

  • Samiske planter, urter og vekster, tradisjonell bruk og konservering.
    Praktiske gjøremål og teori.

Arbeidsmåte

  • Veiledning med instruktør/lærer
  • Demonstrasjon
  • Praktisk trening/arbeid

Lenker til eksempler på kursprogram

http://meahcci.info/samiskmat.pdf

Krav til lærer/instruktør

God kjennskap til samisk matlaging, Fortrinnsvis formell utdanning i matfag.

Læringsressurser

Kjøkken med fasiliteter, oppskriftshefte tildeles deltakere. Teoretisk
fremføring underveis under praktiske øvelser. Praktisk erfaring for
deltakere.

Eventuelle merknader

Aktuelle bøker:

”Bohccobierggus mállásat”, Marit Bongo

”Sunt snop og snacks”, timsehel press 2013, Gry Hammer 2012,

”Fristende lavkarbo”, Cecilie Theiste-Bratli, LilleMåne

”Beapmoe”, Slow Food Sápmi, 2013

“Samisk Mat og Kultur”, Landbruksforlaget, Ardis Kaspersen 1997

“Fermentering”, Cappelen Damm, Gry Hammer 2016

“Šattut Sámis”, Davvi Girji 2006

“Tradisjonsmat fra nord”, Victus Forlag, Nils Harald Moe

“Luođu láhjit. Borramuš- ja dálkkasšattut”, Davvi Girji, Máret Sárá 2012

“Året i Sápmi”, ČálliidLágádusm Marit Mikkelsdatter Eira Murud 2015

Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i voksenopplæringsloven

  • Å gjøre det mulig for mennesker å påvirke egen livssituasjon.
  • Å styrke kulturelt mangfold og øke deltagelse i kulturlivet.
  • Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.