1282 Gjeterhund nybegynner

Mål:

Legge forholdene til rette slik at hundeeiere kan starte sin gjeterhunds grunnutdanning frem mot godkjent gjeterprøve.

Målgruppe:

Hundeeiere med gjeterhunder som ønsker å bruke denne på sau

Antall deltakere:

Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.

Eventuelle merknader:

Gjeterhundprøven er en grunnleggende prøve som må avlegges for å kunne bruke hunden sin i praktisk arbeid med sanking av sauer, denne er også et avlsverktøy for rasen Border Collie. I tillegg er dette en konkurranseform. Gjeterhundprøven klasse 1 består av en enkel bane på 150 m hent av 4-5 sauer som skal drives av hunden til hundefører, deretter skal hund og fører samarbeide om å få sauene igjennom en bane (ca 80 m) med porter for til slutt å sette sauene inn i et lite kve. Max poengsum er 100, bestått er 60.

1. samling

Timer med lærer: 10

Tema:

Dyrevelferd i fokus. Dette er den teoretiske opplæringen på hvordan vi skal ivereta dyrevelferd for hund og sau ved gjetertreningen. Tenning på sau. Praktisk trening med hund og sau slik at vi kan se en hunds adferd rundt sauen for første gang. Vi ønsker å kontrollere hundens instinkter, men den må ha interesse for sauen for å kunne begynne med gjeting. Første samling

Stikkord:

Sauevelferd, hundevelferd og hundens naturlige instinkter skal vurderes. Mange gjeterhunder har medfødte egenskaper som gjør de svært egnet til å hjelpe bonden i hans arbeid med sau, både ute på marka, i fjøset og i sankingen av sau på utmarksbeite, men dette må læres. For hundens del slik at den kan følge kommandoer fra hundefører slik at arbeidet blir gjort riktig. For hundeeierens del så må han kunne vite hvordan en gjeterhund virker, hvilke drifter og instinkter som brukes og å kunne styre disse. Det er svært viktig at sauen ikke skal lide overlast i form av psykisk eller fysisk stress ved bruk av gjeterhund. Den teoretiske opplæringen skal gi hundeeiere grunnleggende forståelse for respekt for sauen som levende vesen

Arbeidsform og gjennomføring:

Teoretisk veiledning (powerpoint foredrag), praktisk trening med veiledning. Sauen vil stå inne i kve, hund vil jobbe på utsiden, slik at dyrevelferden ivaretas for begge dyreslag. Da prioriteres hundeeiers forståelse for gjetertreningen. Kursene blir annonsert via gjeterhundlaget sine hjemmesider/ sosiale medier. Det er åpent for alle å melde seg på.

Problemstillinger:

Har hunden de egenskapene som er nødvendig for å kunne bli en gjeterhund? Har vi de nødvendige ressursee for å utdanne en gjeterhund, som tilgang på sau, instruktører og tilstrekkelig med kompetanse selv.

2. samling

Timer med lærer: 10

Tema:

Grunnleggende kunnskap om bruk av hund i praktisk arbeid. Gjeterhund skal lette bondens arbeid, da må hunden og bonden samarbeide om å løse oppgavene best mulig, dette er innføringen i grunnleggende trening av gjeterhundens instinkter og drifter, hvor hundeeier skal prioritere kontroll og velferd for alle dyr.

Stikkord:

Grunnleggende kunnskap om trening av hund på sau. Her vil vi jobbe med at hunden skal lære seg å følge eiers kommandoer. Hunden skal kunne håndtere sauen på en fin og varsom måte, det samme gjelder for hundefører. Det skal vektlegges i denne treningen at hundefører og hund har de rette egenskapene for å drive denne type trening. Det er også en teoretisk del der vi gjennomgår hvordan en sau fungerer, flokkfunksjonen i sauen, sansene, de forskjellige rasenes egenskaper. Hundeeier skal også lære seg å lese sauens kroppspråk, med og uten hund.

Arbeidsform og gjennomføring:

Praktisk trening med veiledning med sau ute på jordet alternativt i kve/fjøs. Hunden skal om nødvendig føres i line/langline for å ivareta sauens sikkerhet. Teoretisk undervisning om sauens sanser, instinkter og rasetypiske egenskaper.

Problemstillinger:

Hvordan få hunden til å jobbe med sau og ha dyrevelferd i fokus? Har vi tilstrekkelig med kunnskap slik at vi kan rettlede hunden uten å stresse sauen? Hvordan få hunden til å samarbeide med fører uten å skape risikosituasjoner for sauen?

Litteratur/materiell for deltakerne:

Lovverk ved dyrevelferdsloven, hundeloven og småfedrift.

Krav til lærer/instruktør:

Godkjent instruktør av NSG (Norsk sau og geit)

Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør:

NSG sin PP presentasjon om dyrevelferd for hund og sau.