1074 Gresskar - så og dyrke
Mål:
- Lære å kjenne noen av de 750 sortene som finnes av gresskar.
- Lære å så og dyrke gresskar.
- Lære om anvendelsesområder for gresskar
- Lære å så og dyrke gresskar.
Målgruppe:
Alle med interesse for dyrking i hagen.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
1. samling
Timer med lærer: 4
Tema:
Om gresskaret
Stikkord:
Innføring i ulike sorter gresskar. Såplass, gjødsling, vanning, innhøsting.
Arbeidsform:
Forelesning med spørsmål.
Problemstillinger:
Hvilke egner seg til mat, og hvilke til pynt? Hvilke sorter modner tidlig/sent? Hvilke er best for vinterlagring?
2. samling
Timer uten lærer: 3
Tema:
Frø
Stikkord:
Vi velger frø og bestiller disse.
Arbeidsform:
Praksis med veiledning.
Problemstillinger:
Hva passer best til vårt behov? Valg mellom artige former og farger, og ulike bruksområder. Valg av frø fra frøkatalog og frøfirmaenes webområder
3. samling
Timer uten lærer: 3
Tema:
Såing på friland
Stikkord:
Valg av riktig voksested. Gjødsling. Jordkonsistens. Dybde på såing. Husdyrgjødsel og organisk kompost.
Arbeidsform:
Anvendelse av teori til praksis fra 1. samling. Vi sår hos en av kursdeltakerne.
Problemstillinger:
Før var det vanlig å dyrke gresskar ved møkkadynga. Hvordan oppnå "likeverdige" vekstforhold utenfor denne? Hva er et godt voksested? Vi prøver jordborret "skurupsborren", som blander jord og organisk materiale og gir det rette porøse dyrkingsbeddet. Hvordan bruke dette? Husdyrgjødsel og organisk kompost. Hvordan bruke dette?
4. samling
Timer uten lærer: 3
Tema:
Hagebesøk hos studieringdeltakerne
Stikkord:
Utveksle erfaringer, råd og tips.
Arbeidsform:
Diskusjon og erfaringsutveksling.
Problemstillinger:
Hvordan unngå råteskade i rothalsen?
5. samling
Timer uten lærer: 3
Tema:
Foredrag. Bruksområder for gresskar.
Stikkord:
Ristede gresskarkjerner som snacks. Gresskarsnaps. Gresskarwok. Gresskarsuppe
Arbeidsform:
Foredrag med spørsmål.
Problemstillinger:
Hva kommer vi til å bruke gresskaret til?
Litteratur/materiell for deltakerne:
Bok: Gresskar fra A til Å skrevet av Inger Johanne og Arne Ulfeng.
Norsk Hagetidend nr. 9. 2008
Krav til lærer/instruktør:
Godkjennskap til, og erfaring om temaet
Opplegg for evaluering:
Vi samles etter innhøsting og deler erfaringer