1057 Urter og krydder for nord - norske hager til pryd og nytte

Mål:

Deltakerne skal få et innblikk i hva som egner seg for dyrking på friland og i krukker for nord - norske forhold. Samt få et lite innblikk i hvordan krydre hverdagsmaten med urter vi har rundt oss.

Målgruppe:

Personer med interesse for planter samt mat med rik smak

Antall deltakere:

Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.

Eventuelle merknader:

Denne studieringen er en begynnende innføring i temaet urter og krydder og enkel bruk av urtene i matlaging

1. samling

Timer med lærer: 0

Timer uten lærer: 3

Tema:

Urter og krydder. Hva egner seg til hager i sone H 5-8

Stikkord:

Definisjoner av urt og krydder Sorter/planter som anbefales av lokale hobbydyrkere Planter med fin blomstring - nytte og prydverdi

Arbeidsform:

Studiering - erfaringutveksling

Problemstillinger:

Overvintring - tildekking?

2. samling

Timer med lærer: 0

Timer uten lærer: 3

Tema:

Krydder i vinduskarmen

Stikkord:

Vi lager oss en oversikt over hvilke planter vi har hatt suksess med. Vi lager en felles bestilling for senere deling

Arbeidsform:

Studiering - erfaringutveksling

Problemstillinger:

Hvordan få planter vi kjøper i potter til å vare lengre? Kan vi tørke disse?

3. samling

Timer med lærer: 3

Timer uten lærer: 0

Tema:

Vi får en innføring i bruk av krydder og urter i matlagingen

Stikkord:

Tørkede og friske urter- hva er best

Arbeidsform:

Foredrag - samtale, spørsmål

Problemstillinger:

Hvilke krydderurter passer sammen? Hvordan ta vare på urtene vi har i hagen

4. samling

Timer med lærer: 3

Tema:

Vi praktiserer enkel matlaging

Stikkord:

Lage sauser - pesto og lignende

Arbeidsform:

Praktisk gruppearbeid

Problemstillinger:

Hvordan forberede et godt måltid?

Litteratur/materiell for deltakerne:

Ottar nr 3- 2008, Spiselige planter, Populærvitenskapelig tidskrift fra Tromsø museum - Universitetsmuseet
Marguerite Walfridson: Vindu med basilikum, om urter og krydder og urtekrydret mat med oppskrifter.

Krav til lærer/instruktører:

Erfaring i å bruke urter og krydder i matlagingen

== Opplegg for evaluering:

Eget evluerings/svarark