N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 6 - 09.10.2014


Dramatisk kutt

Regjeringen foreslår å redusere tilskudd til studieforbund med 40 mill. kroner i forslaget til statsbudsjett for 2015. – Det kan bli dramatisk for kursaktiviteten i medlemsorganisasjonene. Vi kan risikere at kurstilskuddet til lokale lag og foreninger må reduseres til 70-80 kr pr time. En fersk forskningsrapport fra Oxford Research, bestilt av Kunnskapsdepartementet, viser at 35 % av kursvirksomheten i de frivillige organisasjonene vil forsvinne uten tilskuddet fra studieforbundet. De mest dramatiske konsekvensene vil vi se hos lokale kursarrangører ute i distriktene. Der sier over halvparten: Uten tilskudd - ingen kurs.
Medlemsorganisasjoner og fylkesavdelinger må hjelpe til for å få endret dette før Stortinget gjør sitt endelige budsjettvedtak før jul.

Sosiale medier?

Styret søker å finne personer til en liten arbeidsgruppe som bl.a. skal vurdere om Studieforbundet kan nyttiggjøre seg bruk av sosiale medier og i så fall hvilke? Forslag mottas med takk.

Opplæring av kurslærere/kursinstruktører

Studieforbundet ønsker å stimulere til at det arrangeres flere kurs for opplæring av kurslærere/kursinstruktører. Vi har derfor - som en prøveordning i år - gitt et forhøyet kurstilskudd (kr 150/time) for utvalgte kurslærer-kurs. Hittil i år er det utbetalt forhøyet kurstilskudd til hagleinstruktørkurs, rifleinstruktørkurs, jakthunddressur instruktørkurs, ambassadør/turleder grunnkurs, jegerprøveinstruktørkurs, NKK-instruktørkurs og jakthundinstruktør grunnkurs.

Naturvernskolen

Naturvernforbundet har fått prosjektmidler fra Studieforbundet til å samle tips og opplegg til kurs og opplæringsaktiviteter innen fagområder som bl.a. naturvern, klima, energi, samferdsel og forurensning. Dette kaller de Naturvernskolen og det ligger nå ute på nettet. Tilgjengelig for alle som er interessert.

Merkekurs i DNT

En av de mest populære og vanlige dugnadsjobbene i Turistforeningen er å merke og varde stier. DNT har utarbeidet et kursopplegg for opplæring i merking av stier og løyper. Studieforbundet har godkjent studieplaner for dette, og kurs som arrangeres av organisasjonsledd i DNT etter dette opplegget, kan søke om kurstilskudd til disse kursene på samme måte som andre kurs.

Årskonferansen evaluert

Årskonferansen i Studieforbundet ble avholdt på Leangkollen hotell i Asker med 24 deltakere fra 7 medlemsorganisasjoner og 9 fylkesavdelinger. Styret har evaluert konferansen og sier seg godt fornøyd med opplegg og gjennomføring. Bra program, bra deltakelse, men flere medlemsorganisasjoner og fylkesavdelinger var savnet. Hotellet fungerte godt, månedsskiftet august/september er et perfekt tidspunkt for årskonferanse. Hvis konferansen skal starte tidlig fredag formiddag, må dette i første rekke være for å få generalsekretærer og andre sentralt ansatte i tale. Tilbudet til deltakere fra fylkesavdelingene bør legges til lørdag/søndag. Det er viktig at styret stiller opp slik som denne gangen. For fremtiden bør det understrekes at påmelding til konferansen er bindende og at eventuelle hotellkostnader må dekkes fullt ut av dem som eventuelt ikke møter!

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost