N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 7 - 19.11.2009


Nytt rekordår for Studieforbundet?

I fjor registrerte Studieforbundet større kursaktivitet enn noen gang tidligere. I tillegg til jegerprøve-kursene var det markert økning av kurs for hundeeiere. Dette ser ut til å fortsette også i år. Økning i kursaktivitet betyr økt behov for midler til utbetaling av tilskudd til lokale kursarrangører. Nå gjenstår knapt 800.000 av de 3 mill. kronene som var avsatt på årets budsjett til dette formål. Selv om styret har redusert timetilskuddet til 60 kroner, tyder alt på at det kan bli problematisk å finne midler til de kursene som rapporteres på tampen av året. Styret vil påse at Studieforbundet ikke taper hele sin oppsparte egenkapital.

Reisestipend 2010

Med forbehold om Stortingets godkjennelse utlyses reisestipend til utlandet i 2010 for studieledere og lærere fra studieforbundene. Studiereisen skal ha sammenheng med den voksenopplæringen søkeren er engasjert i. Det legges vekt på mulighet for nettverksbygging knyttet til tematikken bærekraftig utvikling i videste forstand. Stipendet er individuelt og kan ikke søkes av grupper, organisasjoner o.l. Søkere som har mottatt stipend de siste 5 årene, vil ikke bli vurdert. Søknad skal sendes på obligatorisk skjema til Studieforbundet innen 30.november. Studieforbundet prioriterer søknadene og sender dem videre til VOFO som foretar endelig tildeling av stipendet: Danmark/Sverige kr 5000, Finland/Baltikum kr 6000, Europa kr 7000 og resten av verden kr 9000.

Jakt og Fiskeakademiet

Norges Jeger- og Fiskerforbund har utarbeidet en strategiplan for kurs- og opplæringsvirksomheten i forbundet. NJFF ønsker å styrke kvaliteten på innhold og gjennomføring av egne kurs. NJFF vil samle kursvirksomheten sin under paraplyen Jakt og Fiskeakademiet med ressurser fra sentraladministrasjonen, fylkeskontorene og instruktørene. Målet er at utdanningstilbudet skal bli synligere og at kursene som tilbys forskjellige steder i landet skal bli mer enhetlige. Kursmateriell og –opplegg fra Jakt og Fiskeakademiet skal være kvalitetssikret og tilpasset bruk av NJFFs ulike organisasjonsledd. NJFF ønsker med dette å kunne fremstå som en solid institusjon også i forhold til kurs- og opplæringsvirksomhet på alle organisasjonsnivåer.

Omtale av lokale kurs i avisen

Studieforbundet vil stimulere lokallag og foreninger til å synliggjøre lokale kurs godkjent av Studieforbundet natur og miljø. Ta kontakt med lokalavisen og fortell om kurs dere tilbyr medlemmer og andre interesserte! Vi gjentar suksessen fra i fjor: Send inn avisutklipp eller linker til medieomtale og bli med i en uhøytidelig konkurranse hvor styret i Studieforbundet vil plukke ut en vinner som får 5000 kroner i premie for beste mediedekning. Siste frist for å være med i årets konkurransen er 31.desember!

Ny voksenopplæringslov fra 1. januar

Bestemmelser i tilknytning til den nye Voksenopplæringsloven har vært drøftet på møter med medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene i høst. Styret i Studieforbundet har nå i sitt høringssvar til departementets forslag bl.a. sagt at en godkjent studieplan bør stå sentralt i forhold til hvilke kurs som skal være tilskuddsberettiget, dog må kurset ha minimum 3 deltakere og gå over minst 8 kurstimer. Deltakerne må fylle minst 14 år i løpet av det kalenderåret kurset starter. Gratis bruk av offentlige undervisningslokaler bør utvides til også å gjelde i helgene og til kl 22.00 på hverdager. Studieforbundet foreslår at den nåværende tilskuddsberegningen basert på kurstimer opprettholdes. Kunnskapsdepartementet samler nå innspill fra diverse høringsinstanser før de fastsetter forskriften som skal være klar når den nye loven trer i kraft fra 1.1.2010.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost