N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 4 - 07.12.2000


TIMETILSKUDDET ØKER IGJEN

Styret har vedtatt at tilskudd til lokalt studiearbeid økes fra 65 kroner til 68 kroner pr. studietime fra 1. januar. Vedtaket er gjort under forutsetning av at Studieforbundet får en tilskuddsramme på 3 millioner fra Staten. Ved utbetaling av tilskudd til lokale kursarrangører trekkes det fortsatt et gebyr på 35 kroner pr. kurs. Maksimal utbetaling pr. kurs er satt til 2.000 kroner. Som vanlig tar styret forbehold om at tilskuddssatsen kan endres i løpet av året dersom studieaktiviteten avviker vesentlig fra hva som er forventet.

SISTE FRIST ER 15. JANUAR

Kursarrangører som har fått tilsagn om støtte til kurs, må sende inn ferdigmelding innen 3 måneder etter siste kursdag eller senest 15. januar 2001 for kurs arrangert i år. Ellers bortfaller tilsagnet om støtte!

FRA 16 TIL 30 TIMER: NYTT JEGERPRØVEKURS FRA 1. JANUAR

Det nye jegerprøvekurset er nå ferdig, og Direktoratet for naturforvaltning (DN) tar sikte på å gjennomføre det nye opplegget fra 1. januar. Kurset er obligatorisk for alle som ikke er registrert i jegerregisteret og har tenkt å jakte. Det er utvidet fra 16 til 30 timer, hvorav 6 timer kan tas som selvstudium. Ni av timene foregår med praktisk opplæring utendørs. Kurset avsluttes med skriftlig eksamen. Alle instruktører skal oppdateres på nyåret og skoleres spesielt på den pedagogiske vinklingen som er lagt til grunn. Bl.a. varierte arbeidsmetoder skal gjøre kurset mer interessant enn det forrige. Jegerprøveboka og Jegerprøvens ABC vil fremdeles være grunnleggende litteratur for deltakerne.

OPPLÆRINGSPLAN FOR FRIVILLIGE ORGANISASJONER

Studieforbundet har nå avsluttet et prosjekt som heter "Mal for opplæringsplan i frivillige organisasjoner". Malen skal være et hjelpemiddel for organisasjonene i å få en fullstendig oversikt over dagens kurstilbud på alle nivå i organisasjonene og hvordan dette kan systematiseres og ajourføres slik at opplæringstilbudet skal bli mer målrettet. Både tillitsvalgte, ansatte og instruktører er tatt med i denne helheten. Vi mener at planmessig og målrettet styring av opplæringstilbudene gir den enkelte organisasjon et fortrinn framfor de som lar tilfeldighetene råde.

Malen ble presentert på et studieledermøte hos Den Norske Turistforening 21. november. Medlemsorganisasjoner som ikke fikk malen der, kan ta direkte kontakt med Terje Berntsen i Studieforbundet, telefon 67 10 22 62.

FRIST FOR FORSLAG TIL ÅRSMØTET OG KANDIDATER TIL STYRET

Saker som medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene ønsker behandlet på årsmøtet i Bodø 10. juni, må sendes styret innen 1. februar.
På årsmøtet er dessuten følgende på valg:
Ordfører Eivind Thune, Det norske hageselskap
Varaordfører Anne Solfrid Malmanger, Norges Velforbund
Styremedlem Bjarne Oppegård, Norges Jeger og Fiskerforbund
Styremedlem Unni Svagård, Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Styremedlem Peggy Jensen, Norske 4H (etter bare ett år)
Varamedlem Heidi Erlandsen, Den Norske Turistforening
Varamedlem Lise Møkkelgjerd, Det norske hageselskap
Varamedlem Olav Balle, fylkesavdelingen i Oslo/Akershus
Valgkomitemedlem Trond Inge Trondsen, fylkesavd. i Buskerud
Forslag på kandidater sendes Valgkomiteen innen 1. februar.

LANGTIDSPLAN 2002-2004 UT PÅ HØRING

Styret foreslår i sitt høringsutkast til ny langtidsplan for årene 2002-2004 bl.a. at "Studieforbundet skal arbeide for at unødvendige offentlige bestemmelser bl.a. i Voksenopplæringsloven og forskriftene blir endret. Inntil krav om formelle organisasjonsledd i fylkene fjernes, vil disse bli opprettholdt på et nødvendig nivå". Medlemsorganisasjoner og fylkesavdelinger blir bedt om å komme med sine kommentarer på høringsutkastet innen 15. februar. Deretter vil styret utarbeide et endelig forslag til behandling på årsmøtet 10. juni i Bodø.

"HEST OG HELSE" SØKER OM MEDLEMSKAP

Organisasjonen "Hest og Helse" søker om medlemskap i Studieforbundet. Organisasjonen arbeider bl.a. for bruk av hest blant funksjonshemmede. Bak organisasjonen står 45 rideklubber, 18 hesteavlsorganisasjoner og 110 personlige medlemmer. Søknaden kommer opp til behandling på årsmøtet. Styret innstiller på at "Hest og Helse" opptas som nytt medlem.

NYE STUDIEPLANER: DEN GODE JAKTA

Et 16-timers kursopplegg i jegeretikk. Boka med samme navn retter seg mot alle jegere og vektlegger jegeretikk og moral i utøvelse av jakt. Bevissthet om viltets egenverdi, viltets lidelse, jaktvåpenets iboende drepende kraft og medmenneskers opplevelse av jakt er sentrale emner. (Studieplannummer 5208)

SMÅVILTJAKT OG -FANGST

Kurset setter jakt og fangst inn i en helhetlig ramme, med bakgrunn i anerkjente og vedtatte forvaltningsprinsipper. Du får innføring i jakt og fangst av småvilt, blant annet beskrivelse av de mest vanlige jaktformene på hovedartene, fangstmetoder og tillatte fangstredskaper og behandling av felt eller fanget vilt. Dette kursopplegget som er på 20 timer erstatter det tidligere "Småviltjakt". (Studieplannummer 5211)

HVA BETYR "LA 21" ?

Forkortelsen LA 21 står for "Lokal agenda 21". Det er en verdensomspennende handlingsplan for det 21. århundret, for "bærekraftig" utvikling lokalt. Undertegnet av 171 nasjoner i 1992.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost