1686 Mat av vårens ville vekster
Mål:
Lære å kjenne de vanligste viltvoksende grønne matplanter og viktige giftplanter.
Lære å åage enkle matretter.
Målgruppe:
Foreningens medlemmer og andre interesserte.
Studieplanen kan knyttes opp mot følgende mål i Voksenopplæringsloven
- Å være en selvstendig arena for læring og et supplement til offentlige utdanningstilbud for voksne.
Antall deltakere:
Studieplanen er utarbeidet for 5 til 15 deltakere. Det vil ikke utbetales tilskudd til dette kurset dersom færre enn 3 deltakere fullfører kurset.
Eventuelle merknader:
Dette er beregnet som et helgekurs. Lørdag og søndag.
1. samling
Timer med lærer: 4
Timer uten lærer: 3
Tema:
Generelt om ville planter til mat og drikke, hvor og hvordan samle inn, enkel plantekunnskap, tips om matretter.
Stikkord:
Gjennomgang av enkelte spiselige ville planter, innsamling med lærer tilgjengelig, gjennomgang av innsamlet materiale og starte tilbereding til morgendagens buffebord.
Arbeidsform og gjennomføring:
Teori, ekskursjon, tilbereding av mat
Problemstillinger:
Hvor kan man samle og hvordan oppbevare plantene?
Hvordan kjenne plantene og evt. dobbeltgjengere? Hvilke matretter kan plantene brukes til ?
2. samling
Timer med lærer: 1
Timer uten lærer: 5
Tema:
Tilbereding av matretter, geleer og siruper fra ville vekster. Buffe med mange "ville retter". Rydding
Stikkord:
Tilbereding av mange retter, stuinger, supper, eggeretter, søte retter og teer.
Spise/smake på mat av ville planter, også geleer og sirup.
Arbeidsform og gjennomføring:
Matlaging, spise/smake, rydde.
Problemstillinger:
Hvilke matretter kan plantene brukes til?
Hvordan tilberedes disse rettene?
Hvordan smaker disse plantene når de er tilberedt i ulike retter?
Litteratur/materiell for deltakerne:
Foreningen stiller med eget kompendium om planter og innsamlingstips.
Foreningen stiller med eget oppskrifthefte.
Krav til lærer/instruktør:
Plante og formidlingskunnskap
Aktuell litteratur til støtte for lærer/instruktør:
Diverse bøker om spiselige ville vekster.
Opplegg for evaluering:
Liten test på hva innsamlede planter heter, om de er spiselige og hvilke retter de kan brukes i.