N&M-nytt

Informasjon fra Studieforbundet natur og miljø Nr. 3 - 11.04.2014


Kursaktiviteten øker igjen

Hittil i år har kursaktiviteten i de største medlemsorganisasjonene vist tegn på markert økning. Både Kennelklubben og NJFF har rapportert over 1.000 flere kurstimer enn på samme tid i fjor. Siden nyttår har Studieforbundet godkjent 62 nye studieplaner og flere er under arbeid. Kurstilskudd på kr 100 pr time utbetales fortløpende mot slutten av hver måned etter som rapporter fra gjennomførte kurs mottas. Til nå er det utbetalt kr 538.250,-.

Sportsfiskets år

NJFF skal invitere den «ikke-fiskende» delen av befolkningen med på gode fiskeopplevelser. NJFF satser på mye aktivitet med fiskearrangementer i alle landets kommuner, både sommer som vinter! Studieforbundet regner også med mange fiskekurs når det hele settes i gang fra 10. mai.

Kurslærer-opplæring

Det er viktig at kurslærere/kursinstruktører blir best mulig skolert for den oppgaven de skal ivareta. Derfor ønsker Studieforbundet å stimulere til at det arrangeres flere kurs for opplæring av nettopp kurslærere/kursinstruktører. Disse kursene vil i år - som en prøveordning - gis et forhøyet kurstilskudd (kr 150/time). Dette gjelder foreløpig for kurs med følgende studieplaner:1003 Hagleinstruktørutdanning (16 timer), 1004 Rifleinstruktørutdanning (16 timer), 1037 Instruktør Jakthunddressur (24 timer), 1169 DAF-instruktørkurs del 1 (15 timer), 1170 DAF-instruktørkurs del 3 (8 timer), 2816 Ambassadør/Grunnkurs turleder (18 timer), 3404 Ledertrenerkurset (52 timer), 5125 Jegerprøveinstruktør del 3 (18 timer), 6119 NKK Instruktør trinn 1 (45 timer) og 6231 Jakthundinstruktør grunnkurs (18 timer).

Pedagogisk utviklingsarbeid 2014

Styret har fordelt prosjektmidler til pedagogisk utviklingsarbeid i år. 4H Norge ønsker å skape en digital møteplass for utveksling av ressurser og deling av informasjon og får kr 50.000 til prosjektet. Norsk Kennel Klub skal utvikle et nytt kurskompendium for opplæring av ringsekretærer og teste dette ut på en tilrettelagt samling. Dette prosjektet støttes også med kr 50.000. Det er en forutsetning for begge prosjektene at Studieforbundet gis en tydelig rolle i utviklingsarbeidet.

Ledelse i frivillige organisasjoner

VOFO inviterer til seminar fredag 9. mai kl 9.00-15.30 i Litteraturhuset i Oslo for både frivillige og ansatte i medlemsorganisasjonene. Hva er en frivillig organisasjon eller forening? Hva særpreger frivillig sektor? Foreningers funksjonsmåte og demokratiske dimensjoner, med vekt på møtet som organisasjonenes arbeidsform. Ledertyper og ledelsesmetoder. Økonomi og økonomistyring i foreningslivet. Jus i foreningslivet, tillitsvalgtes ansvar. Påmelding til vofo@vofo.no/telefon 22410000 innen 2. mai. Pris kr 800.

Årskonferanse i august

Studieforbundet vil i år invitere representanter fra medlemsorganisasjonene og fylkesavdelingene til en årskonferanse 29-31. august på Leangkollen hotell i Asker utenfor Oslo. Samspill mellom studieforbund og medlemsorganisasjoner vil være et sentralt tema. Det vil også settes av tid til voksenpedagogiske tema m.v. Invitasjon vil bli sendt ut så snart programmet er klart.

Bærekraftig årsmøte

Årsmøtet 2014 er berammet til tirsdag 20. mai kl 10.00 i Kulturhuset Stabekk kino, Gamle Ringeriksvei 5. Tidligere assisterende generalsekretær i VOFO Ellen Stavlund er invitert og vil snakke om begrepet «bærekraftig utvikling», hvordan det arbeides med temaet i voksenopplæringen i Norden og et spennende prosjekt om utdanning av kurslærere/kursinstruktører i denne sammenheng. Valgkomiteen innstiller på at årsmøtet gjenvelger Sølvi Egner-Kaupang fra 4H som styreleder. Styremedlemmene Dagny Wangensteen fra Kennelklubben og Jan Dalen fra fylkesavdelingene foreslås også gjenvalgt. Årsmøtet skal bl.a. vedta arbeidsplan og budsjett for 2015. Edgar Waag fra N&M Hordaland er valgt til å representere fylkesavdelingene på årsmøtet.

Forventninger til fylkesavdelingene

Fylkesavdelingene i Studieforbundet er et viktig supplement i arbeidet med å stimulere til lokal kursaktivitet. Fylkesavdelingene kan være en møteplass for lokale studieledere, formidle informasjon og en kilde til gjensidig inspirasjon. Fylkesavdelingene kan bl.a. bistå lokale studieledere med praktisk råd og hjelp, arrangere kurs og møter for lokale studieledere, holde kontakt med lokale myndigheter og søke på eventuelle fylkeskommunale midler, delta aktivt i VOFO i fylket, delta på Studieforbundets årskonferanse og avholde eget fylkesårsmøte i samsvar med vedtektene. Fire fylkesavdelinger har i år valgt nye fylkesledere: Marlene Jerstad fra Hageselskapet i Vest-Agder, Ole Mattis Lien fra NJFF i Hedmark, Katrine Sægrov fra 4H i Rogaland og Rune A. Sørli fra Kennelklubben i Nord-Trøndelag.

Bestille eller avbestille NM-nytt? http://www.naturogmiljo.no/nmnytt/epost